:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 31, 2022   18:54

0

113

Ruski ambasador u UN napustio sednicu Saveta bezbednosti

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja napustio je sednicu Saveta bezbednosti posvećenu Ukrajini uoči izjave predstavnika Ukrajine, navodeći da ima zakazani sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

"Molim vas da ovo ne smatrate demonstrativnim odlaskom. Moram da napustim ovu sednicu zbog ranije zakazanog sastanka sa generalnim sekretarom UN povodom agende našeg predsedavanja", rekao je Nebenzja, prenosi TAS S.

Nakon odlaska ambasadora Nebenzje, za govornicu je izašao stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Sergej Kislica, a Rusiju je u nastavku zastupao Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN.

19:35 - Nebenzja: Netačno da je Rusija podstakla tenzije radi ustupaka

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da su netačne tvrdnje Vašingtona da je Rusija navodno namerno podstakla tenzije oko Ukrajine kao način da dobije ustupke od SAD i NATO u oblasti bezbednosti.

On je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da SAD pokušavaju da uspostave lažnu vezu između navodnih tenzija na rusko-ukrajinskoj granici i pregovora koje je pokrenula Moskva radi dobijanja pravno obavezujućih bezbednosnih garancija za Rusiju, preneo je TAS S.

Nebenzija je kazao da SAD nastoje da obmanu svetsku zajednicu o stvarnom stanju stvari oko Ukrajine.

"U svom obrazloženju inicijative za sazivanje današnjeg sastanka, američka delegacija je navela da smatra da je raspoređivanje ruskih trupa na ruskoj teritoriji pretnja međunarodnom miru. To nije samo nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje, već i pokušaj da se međunarodna zajednica obmane o stvarnoj situaciji u regionu i razlozima trenutnih globalnih tenzija", rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini.

Rusija odbacuje svaku tvrdnju o mogućoj agresiji na Ukrajinu, naveo je Nebenzja.

''Mogu to isključiti (agresiju)", istakao je on, dodajući da se čini da SAD pozivaju na rat i nastoje da njihove tvrdnje postanu istinite.

"Svaki razgovor o predstojećem ratu je provokativan. Izgleda da vi na to pozivate, da čekate da se to desi, kao da želite da se vaše tvrdnje ostvare", naglasio je on.

Rusija planira da sazove sednicu SB UN 17. februara, posvećenu sedmoj godišnjici sporazuma iz Minska, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

"Planiramo sastanak u okviru našeg predsedavanja 17. februara povodom sedme godišnjice sporazuma iz Minska, gde ćemo moći da razgovaramo o rešavanju situacije sa Ukrajinom'''', naveo je on.

Izvor: T a n j u g

RusijaNebenzjaSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva