:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2019   7:53

0

91

Ruski "Davos" oborio mnoge rekorde

Za tri dana Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu oboreni su mnogi rekordi, potpisano je čak 650 ugovora na sumu od oko 44,6 milijardi evra, a tu je reč samo o onim ugovorima koji se ne smatraju komercijalnom tajnom.

Kako prenosi Sputnjik, oboren je rekord i po broju učesnika, budući da je ovogodišnji forum okupio 19.000 ljudi iz 145 zemalja sveta.

Najveće delegacije bile su iz Kine, odakle je doputovalo oko hiljadu zvaničnika i biznismena, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, i iz SAD, odakle ih je bilo 520.

Forumu su prisustvovali lideri šest zemalja, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Predstavljeno je 1.300 stranih kompanija i više od 2.500 ruskih, a čak 4.814 akreditovanih novinara pratilo je ovaj događaj.

I ovaj forum, koga mnogi upoređuju sa švajcarskim "Davosom", pokazao je da uprkos pokušajima izolacije međunarodni biznis ne prekida plodotvornu saradnju sa Rusijom.

Najznačajniji događaj foruma bilo je plenarno zasedanje na kome su, pored ostalih visokih gostiju, učestvovali i predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping.

Događaje na forumu objedinio je moto: "Formiranje agende održivog razvoja", a generalni sekretar UN Antonio Guteriš pozvao je svetske lidere da "pokažu mudrost da ne bismo ponovo skliznuli u Hladni rat".

Prema njegovim rečima, ranije je svet bio bipolaran, onda je postao multipolaran, a sada je haotičan.

Ali upravo sada, ukazao je on, sazrelo je razumevanje da bi trebalo da težimo pravičnoj globalizaciji.

Tradicionalno, pored ekonomskih, političkih i geopolitičkih, razmatrana su i energetska pitanja.

Pored sporazuma i poslovnih razgovara, za tri dana trajanja foruma u izložbenom centru "Ekspoforum" gosti su mogli da vide i robote koji razgovaraju, igraju, pevaju, šale se, izložbe slika, luksuzni automobil ruske proizvodnje - zlatni sedan "aurus senat", štandove od ruža, brojne inovacije i još mnogo toga.

Poslovni prostor i mesto održavanja svečanih prijema "Ekspoforuma" bili su ukrašeni herojima Puškinovih dela, pošto se ove godine navršava 220 godina od rođenja slavnog ruskog pesnika Aleksandra Puškina.

Na jednom od štandova obeležena je 150. godišnjica stvaranja Mendeljejevog periodnog sistema elemenata. Tu je radio hemijski bar, nalik laboratoriji, sa raznim napicima na bazi azota i tajnih sastojaka. Veliku pažnju privukao je robot Pitagora, kojeg su sklopili ruski đaci.

Ruska kompanija "Uralhim", koja se bavi proizvodnjom mineralnog đubriva, ukrasila je svoj štand sa 100.000 ruža.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 1997. godine, a od 2005. pod pokroviteljstvom predsednika Rusije Vladimira Putina.

Glavni zadatak foruma je podrška konstruktivnom dijalogu, usmerenom na uspostavljanje i jačanje odnosa između država, poslovnih krugova i kompanija.

Izvor: Танјуг/Sputnik

Putinforum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva