:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Septembar 08, 2021   14:52

0

68

Ruski ministar za vanredne situacije poginuo tokom vežbe

Ministar za vanredne situacije Rusije Jevgenij Ziničev poginuo je spasavajući čoveka tokom međuresorne vežbe u Dudinki u Krasnojarskoj oblasti.

Jevgenij Ziničev je poginuo u ruskom gradu Noriljsku dok je pokušavao da spase ruskog režisera i scenaristu Aleksandra Meljnika, najpoznatijeg po filmovima "Teritorija" i "Nova zemlja", saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije.

Meljnik, koji je takođe stradao u nesreći, doputovao je u Noriljsk kako bi odabrao lokaciju za snimanje dokumentarnog filma o Arktiku i Severnom morskom putu, dodaju u ministarstvu.

"Aleksandar Meljnik se nalazio na mestu gde su održane međuresorne vežbe Ministarstva za vanredne situacije", objasnilo je ministarstvo.

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Andrej Gurovič nazvao je "herojskim podvigom" pokušaj Ziničeva (55) da spase režisera i ocenio da se ministar poneo kao "pravi spasilac".

"Bez ikakvog oklevanja, ponašao se ne kao ministar, već kao spasilac. On je izveo herojski podvig, ceo život je ovako živeo", rekao je Gurovič za televiziju Rusija 24.

Ruski ministar za vanredne situacije, general armije Jevgenij Ziničev, rođen je 18. avgusta 1966. godine u današnjem Sankt Peterburgu.

Završio je Ekonomski fakultet i Fakultet za finansije i kredite na Institutu za biznis i prava u Sankt Peterburgu.

Ziničev je bio dugogodišnji pripadnik vojske i služio je u Severnoj floti Ratne mornarice Rusije.

U sovjetsku službu bezbednosti KGB dolazi 1987. godine, a nakon velikih promena u zemlji, karijeru nastavlja u FSO, Federalnoj službi za zaštitu.

Ziničev je obavljao i odgovornu funkciju zamenika rukovodioca FSB, čuvene ruske službe za borbu protiv terorizma.

Od 2006. do 2015. radio je u ličnom obezbeđenju predsednika Rusije i važio je za Putinovog čoveka od poverenja. 

Uvek je bio u njegovoj neposrednoj blizini, u prvom prstenu ljudi koji brinu o bezbednosti predsednika.

U politički život Rusije Ziničev je ušao na predlog premijera Dmitrija Medvedeva, kada je privremeno obavljao funkciju gubernatora Kalinjingradske oblasti.

Saučešće Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je najdublje saučešće zbog pogibije ruskog ministra za vanredne situacije Jevgenija Ziničeva, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da je smrt Ziničeva "veliki gubitak".

"Putin je izrazio najdublje saučešće zbog tragične smrti Ziničeva. Predsednik i Ziničev sarađivali su godinama", ukazao je Peskov.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva