:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 18, 2023   11:46

0

49

Ruski napad dronovima i krstarećim projektilima na Odesu

Ukrajinska vojska jutros je objavila da su ruske snage pokrenule "veliki" napad projektilima i dronovima na Odesu na jugu Ukrajine.

Posledice napada još se procenjuju, naveo je Generalštab ukrajinske vojske. Ukrajinsko ratno vazduhoplovsto objavilo je da je uništilo 18 od 24 drona kamikaza, koji su leteli prema regionima Nikolajev i Odesa, prenosi Rojters.

Tvrde da su uništili i svih 17 krstarećih projektila koji su lansirani iz ruske jugozapadne regije Volgograd. Projektili su uništeni u regionima Dnjepropetrovsk, Poltava i Kmelmički.

Zelenski: Ne damo teritoriju zarad mira, šta je sledeće - Treći svetski rat?

Ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski ponovio je danas da Ukrajina neće ustupiti deo svoje teritorije zarad postizanja mira.

"Ne, to je naša teritorija", rekao je Zelenski u intervjuu za američku mrežu CBS. On je rekao da će Ukrajina napredovati i oslobađati teritorije čak i kad prođe lepo vreme.

Zelenski je ipak priznao da se ukrajinska vojska suočava sa teškom situacijom na frontu i da kontraofanziva ne napreduje dovoljno brzo. Dodao je i da se u ratu u Ukrajini brani svetski poredak.

"Ako padne Ukrajina, šta će biti za 10 godina? Ako (Rusi) stignu do Poljske, šta je sledeće? Treći svetski rat?", zapitao je Zelenski.

Kako kaže, Ukrajina brani vrednosti celog sveta. "Ukrajinski narod plaća najveću cenu. Borimo se za našu slobodu, umiremo. I to nije fikcija, nije knjiga. Borimo se stvarno sa jednom nuklearnom državom koja preti da će uništiti svet", rekao je on.

Izrazio  je zahvalnost Vašingtonu na vojnoj pomoći od skoro 70 milijardi dolara, ali je dodao da to nije samo podrška Ukrajini.

"SAD podržavaju Ukrajinu finansijski i ja sam im zahvalan zbog toga. Samo mislim da ne podržavaju samo Ukrajinu. Ako Ukrajina padne, Putin će sigurno ići dalje. Šta će SAD uraditi ako Putin stigne do baltičkih država? Ako stigne do poljske granice? A hoće", naveo je on. Kako je dodao, ceo svet mora da odluči da li "želimo da zaustavimo Putina ili da počnemo svetski rat".

"Ne možemo da promenimo Putina. Rusko društvo je izgubilo poštovanje sveta. Oni su ga izabrali, pa su ga ponovo izabrali i napravili drugog Hitlera. Oni su to uradili", rekao je Zelenski.

Smenjena zamenica ukrajinskog ministra odbrane i još pet zvaničnika

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar smenjena je sa dužnosti, zajedno sa još pet zvaničnika, saopštila je danas ukrajinska vlada.

Malijar je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine često bila zadužena za objavljivanje informacija o stanju na frontu.

Pored nje, smenjeno je još pet zamenika ministra, preneo je Rojters.

Vlada nije obrazložila odluku o smenama, koje su usledile za imenovanjem Rustema Umerova za novog ministra obrane.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva