:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Oktobar 01, 2022   8:04

0

129

Ruski veto na nacrt rezolucije SB UN o osudi referenduma

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o pristupanju Rusiji.

 

Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik TASS-a.

Za rezoluciju su glasale Albanija, Britanija, Francuska, Gana, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, UAE i SAD.

U tekstu rezolucije osuđuje se postupak Rusije koja je "organizovala nezakonite takozvane referendume u regionima Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica", preneo je Sputnjik.

Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promenu statusa četiri regiona.

Autori su pozvali sve zemlje, međnarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa "Luganskog, Donjeckog, Hersonskog i Zaporoškog regiona Ukrajine".

Takođe, je apelovano da se ne priznaje prisajedinjenje četiri regiona Rusiji.

U dokumentu se Moskva poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su pojedine kolege iz SB UN prekršile pravila pristojnosti i dotakle dno, pokušavajući da usvoje rezoluciju koja osuđuje članicu Saveta bezbednosti.

"Neke od naših kolega iz Saveta bezbednosti dotakle su svoje dno, narušeno je i ono malo pristojnosti koja je, kako nam se činilo, još postojala u ovoj sali. Ne znamo ni za jedan primer da je Savet bezbednosti nekada usvojio rezolucije koje direktno osuđuju jednu od članica Saveta. Recite, vi ozbiljno mislite da Rusija može razmotriti i podržati takav projekat?", rekao je Nebenzja.

Nebenzja: Zapad već vrši pritisak na članice UN pred GS 

Zapadne zemlje već vrše pritisak na sve države članice UN uoči zasedanja Generalne skupštine o referendumima o oslobođenim teritorijama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je to rekao pre glasanja o nacrtu rezolucije koji su inicirale SAD, kojom se osuđuju referendumi u samoproglašenim Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, a nakon njihovog pristupanja Rusiji.

"Svi smo vrlo svesni zadatka ovog projekta i njegove sudbine. Autori su spremni da obezvrede napore Saveta kao glavnog tela za očuvanje mira i bezbednosti i otvoreno ga koriste za zagrevanje pred glavno dešavanje na Generalnoj skupštini", rekao je Nebenzja, a preneo TASS.

Nebenzja je kazao da će, koristeći rutinsku šemu, Zapad mobilisati svoje resurse kako bi izvršio pritisak na sve države članice do kojih može da dopre i natera ih da učine to što želi.

Tomas-Grinfild: Ako Rusi stave veto rezolucija ide pred GS UN

Ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild izjavila je pred glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume u samoproglašenim DNR i LNR, u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o pristupanju Rusiji, da će je, u slučaju ruskog veta, SAD i Albanija ići pred Generalnu skupštinu.

Generalna skupština ima 193 članice i u njoj nema veta, podsetila je Tomas-Grinfild i dodala da će to pokazati da je svet i dalje na strani suvereniteta i zaštite teritorijalnog integriteta.

Ona je rekla i da su rezultati lažnih referenduma o tome da li regioni žele da se pridruže Rusiji unapred pripremljeni u Moskvi i da svi to znaju, preneo je AP.

"Oni su održani iza cevi ruskog oružja", istakla je.

Tomas-Grinfild je dodala da "sveti principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta" u srcu Povelje UN moraju da se brane.

"Svi mi razumemo šta će se dogoditi sa našim granicama, našim ekonomijama i našim zemljama ako ovi principi budu odbačeni", naglasila je.

Prema njenim rečima, Putin je pogrešno procenio odlučnost Ukrajinaca.

"Ukrajinski narod je jasno i glasno pokazao da nikad neće prihvatiti da bude potčinjen ruskoj vlasti", naglasila je Tomas-Grinfild.

SB: Kina pozvala sve strane u sukobu u Ukrajini na pregovore

Kina poziva sve strane u sukobu u Ukrajini da pokažu uzdržanost i učine napore za pregovore i prekid vatre, izjavio je stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Čang Jun na sednici Saveta bezbednosti u petak.

Čang je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i istakao da se moraju poštovati principi iz povelje UN.

Sve legitimne zabrinutosti za bezbednost svih strana moraju biti ozbiljno razmotrene, a svi napori za mirno rešenje moraju biti podržani, zaključio je Čang.

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti za pristupanje Rusiji.

Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je TASS.

Izvor: T a n j u g

SB UNRusijavetorezolucijareferendumVasilij Nebenzja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva