:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2023   8:07

0

128

Rusko Ministarstvo odbrane: Oslobođen Bahmut; Putin čestitao Vagneru i vojsci

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je strateški grad Bahmut ''oslobođen'', nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao  paravojnoj organizaciji "Vagner" i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

"Vladimir Putin čestita jurišnim odredima 'Vagner', kao i svim vojnicima jedinica Oružanih snaga Rusije, koji su im pružili neophodnu podršku i zaštitu bokova, završetak operacije oslobađanja Artjomovska", navodi se u saopštenju Kremlja koje je prenela agencija RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane je prethodno saopštilo da je završeno sa "oslobađanjem" Bahmuta (čije je drugo ime Artjomovsk) i potvrdilo da je tu operaciju izvela privatna paravojna grupa "Vagner" uz artiljerijsku i vazdušnu podršku redovne ruske vojske.

"Na taktičkom pravcu Artjomovsk, kao rezultat ofanzivnih dejstava jurišnih jedinica 'Vagner', uz podršku artiljerije i avijacije Grupe snaga Jug, završeno je oslobađanje grada Artjomovska", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin objavio na društvenim mrežama da su njegovi borci preuzeli potpunu kontrolu nad gradom.

On je u subotu objavio da je nad Bahmutom postignuta potpuna kontrola i dodao da će se njegove snage povući iz tog grada od 25. maja, radi odmora i nove obuke. 

Kontrola nad gradom biće predata ruskom Ministarstvu odbrane, objasnio je Prigožin.

Bahmut, grad sa 72.000 stanovnika pre sukoba, više meseci bio je pozornica krvave bitke, tokom koje su ga ruske snage skoro opkolile i sistematski potiskivale ukrajinsku vojsku iz zapadnih predgrađa. 

Grad je u velikoj meri uništen tokom borbi, a večina stanovnika ga je napustili.

9:12 - Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom, posle žestoke borbe za taj grad koja je trajala osam meseci i koju su vodili ruska privatna paravojna organizacija Vagner uz podršku ruske vojske.

Kako je preneo AP, Zelenski je kazao da veruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da "tamo nije ništa ostalo" i da su Rusi "sve uništili".

Upitan da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, on je rekao: "Mislim da ne".

"Danas je Bahmut samo u našim srcima", kazao je Zelenski i dodao da "tamo nema ničega".

Ukrajinski predsednik je to izjavio na samitu grupe G7 u japanskom gradu Hirošimi.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je juče da je strateški grad Bahmut ''oslobođen'', nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao  paravojnoj organizaciji "Vagner" i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

RusijaUkrajinaratBahmutPutingrupa Vagner
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva