:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane, ilustracija

clock

Septembar 27, 2021   18:22

0

157

Rusko-srpska vežba "Slovenski štit" u Srbiji sredinom oktobra

Zajednička rusko-srpska vojna vežba "Slovenski štit" odrzazće se u Srbiji sredinom oktobra 2021. godine, izjavio je danas neimenovani vojni izvor za TASS, dodajući da će u vežbu biti uključeni sistemi PVO Pancir-S koji će stići iz Rusije.

"Vežba protivvazdušne odbrane 'Slovenski štit' biće održana u Srbiji sredinom oktobra uz učešće ruskih Pancira", rekao je izvor.

Tokom vežbe "Slovenski štit" održane 2019. godine, Moskva je prvi put upotrebila raketni sistem protivvazdušne odbrane S-400 izvan granica Rusije.

U vežbu je bio uključen raketni i artiljerijski vazduhoplovni odbrambeni sistem Pancir-S, kao i sistemi Neva-M1T i Kub-M Vojske Srbije.

Nakon vežbe, Beograd je nabavio sisteme Pancir-S1.

Kasnije, 15. septembra 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da je Beograd nabavio nadograđeni sistem Pancir-S1M.

"Novi Pancir ima 5.000 metaka kalibra 30 milimetara u minuti; ovo može pokositi planine", primetio je predsednik Srbije.

Ranije Rusija je isporučila 30 T-72MS tenkova i 30 BRDM-2MS vozila za prevoz ljudstva Srbiji, vrednih 75 miliona evra.

Vučć je najavio i da će prva pošiljka prenosivih protivtenkovskih raketa Kornet biti isporučena u Srbiju pre kraja ove godine.

Između 2018. i 2020. godine Rusija je isporučila i četiri helikoptera Mi-35M, šest mlaznih aviona MiG-29, 10 oklopnih vozila BRDM-2, tri transportna helikoptera Mi-17V-5, kao i sisteme PVO Pancir-S1.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin je u intervjuu za TAS S rekao da je borbena gotovost Vojske Srbije znatno pojačana zahvaljujući vojno-tehničkoj saradnji sa Moskvom.

Prema Vulinovim recima, Rusija i Srbija su u 2019. godini održale 96 zajedničkih vojnih vežbi.

Izvor: Танјуг

rusko-srpska vojna vežba"Slovenski štit"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva