:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 14, 2022   13:42

0

155

Ružić: Državna matura od školske 2023/2024. godine

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će Projekat državne mature biti realizovan 2023/2024. godine i ocenio da on predstavlja reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu.

Ružić je, na završnoj konferenciji Projekta državne mature u Beogradu kazao da se o državnoj maturi govori od 2009. godine i da je deo stategije obrazovanja već 10 godina, dodajući da je taj projekat u interesu budućih akademskih građana, odnosno svršenih srednjoškolaca. 

,,Omogućava jednakost i pravičnost i da u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama svršeni srednjoškolci polažu državnu maturu, kao i da iz svojih matičnih škola apliciraju za više visokoškolskih ustanova na državnim ili privatnim univerzitetima u Srbiji", kazao je Ružić.

Kako je planirano, projekat državne mature biće završen u januaru 2023. godine, a institucije sistema će u narednom periodu nastaviti sa realizacijom pripremnih aktivnosti za uvođenje državne mature.

Ružić je rekao da će imati sastanke sa predstavnicima svih fakulteta i da će saslušati sve predloge kako bi se taj projekat prilagodio svima, navodeći da se sve sprovodi u interesu budućih akademskih građana.

On je zahvalio Evropskoj uniji na ekspertskoj i finansijskoj pomoći tokom protekle četiri godine rada na tom projektu.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navela je da uvođenje državne mature u naš obrazovni sistem predstavlja potencijal da se poboljša kvalitet i jednakost obrazovanja za sve studente i osobe koje su deo procesa učenja.

,,Očekuje se da ishod ove reforme bude ojačanje svih mladih ljudi u njihovom akademskom i karijernom razvoju kao jednom uspešnom i ispunjavajućem sistemu zapošljavanja i sistemu življenja", navela je  Halačeva.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva