:

:

TV Most

Foto: MDULS

clock

Mart 29, 2023   15:01

0

87

Ružić: Još nemamo informaciju koji će fakulteti prihvatiti samo državnu maturu

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da još nema informacija koliki će broj visokoškolskih ustanova prihvatiti isključivo i samo državnu maturu, ali očekuje da će fakulteti dominantno preći na ovaj način vrednovanja pri upisu. 

"Pravni fakultet je doneo legitimnu odluku o ukidanju prijemnog ispita i prihvatanje državne mature u skladu sa svojim načinom poslovođenja. Još nemamo informacije koji broj visokoškolskih ustanova će prihvatiti isključivo i samo državnu matutu", rekao je Ružić odgovarajući na pitanje T a n j u g a  o ukidanju prijemnih ispita na fakultetima i prihvatanju državne mature.

Posle sastanka sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željkom Budimirom, Ružić je podsetio da je zakonska obaveza fakulteta bila da do 31. avgusta prošle godine na svojim sajtovima objave liste studijskih programa, ali da se to u nekim slučajevima nije dogodilo. 

Ministar je kazao da će vrlo brzo biti javna rasprava, kako je naveo, o šest ili sedam zakona u oblasti prosvete koji će obuhvatiti i pitanje državne mature. 

Ružić je dodao da je ova tema u javnosti prisutna već više od 10 godina i da je Srbija za taj projekat imala podršku EU, kako ekspertsku, tako i finansijsku. 

Naglasio je da su u fokusu srednjoškolci, kojih svake godine ima 60.000 i da će se, kada budu dobijene informacije od fakulteta, razgovarati sa njima. 

"Ideja je da se sve dovede do perfekcije, pa i sam softver koji je u izradi, ali da se završi kadrovsko osposobljavanje, a onda sledi komunikacija sa decom", rekao je Ružić. 

Upitan o protestu srednjoškolaca zbog uvođenja državne mature, ministar je kazao da se reformi pristupa transparentno. 

"Legitimno je da oni izraze svoje nezadovoljstvo nečim, a da sa druge strane očekuju odgovovor. Ono što je meni indikativno jeste da se do sada nikada zvanično nisu obratili, da razgovaramo, da vidimo strukturu onih koji su potpisnici inicijative i da sagledamo šta su teme. I 27. marta kada su zahtevi predati na pisarnicu njima je ponuđena opcija da se razgovara šta su teme, međutim oni su to odbili sa obrazloženjem da im je potrebno da se spreme za sastanak", rekao je Ružić. 

Dodao je da očekuje da će sledeće sedmice razgovor sa srednjoškolcima biti obavljen.

"Uvek smo bili otvoreni i već se razmatra ta inicijativa u nadležnom sektoru za srednje obrazovanje. Po preliminarnim informacijama ima dosta refleksija nepoznavanja same teme, ali ima i legitimnih pitanja na koja će dobiti odgovore na sastanku sledeće sedmice ukoliko budu spremni da o tome validno razgovaramo", rekao je Ružić.

Kako je dodao, državna matura važna je tema koju treba iskomunicirati sa srednjoškolcima. 

Rekao je da je na društvenim mrežama pročitao da su oni dobili odgovor da se ništa ne pitaju o državnoj maturi. 

"Dao sam nalog da se utvrde činjenice i nemam informaciju da je bilo ko to rekao. Čak smo razgovarali sa predstavnicima evropskog projekta koji su radili na toj temi sve ovo vreme do 6. januara ove godine i svi izričito tvrde da niko nešto slično nije izgovorio", rekao je Ružić. 

Istakao je da od srednjoškolaca na sastanku želi da čuje ko im je to rekao i da li je taj neko iz Ministartsva prosvete i gde se to dogodilo. 

"To je za mene bilo frapantno, jer ovo se radi zbog njih i ne može niko da kaže da se oni tu ne pitaju ništa. Naravno da resorno ministarstvo i Vlada Srbije preuzimaju reformske korake i iniciraju promenu zakonodavnog okvira, ali nikada do sada nije bilo mogućnosti da se izazove neki javšluk, jer se zna ko piše zakone, ko ih usvaja i ko ih primenjuje", rekao je Ružić.

Dodao je da, kao što je u velikoj meri uvažen stav akademske zajednice, da je važno da se čuje i glas srednjoškolaca.

Istakao je da je ideja o državnoj maturi u interesu dece, jer će ispit polagati u prirodnom okruženju, u svojim školama. 

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva