:

:

TV Most

clock

April 29, 2021   19:06

0

52

Ružić: Moguće izmene zakona o udžbenicima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je danas da je spreman predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, koji predviđa uvođenje udžbenika od posebnog nacionalnog interesa za osnovnu i srednju školu i da će se vrlo brzo naći na sednici Vlade, a potom i u parlamentu.

Ružić je, odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe svoje Socijalističke partije Srbije u Skupštini Đorđa Miliževića, rekao kako je predviđeno da udžbenike od posebnog nacionalnog interesa čine oni srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

Apropo onog što je predsednik Republike Aleksandar Vučić inicirao u smislu izdavanja nacionalnih udžbenika, identiteskih, koje prepoznaje normativni okvir Saveta Evrope, mislim da je to dobra ideja. Mi smo formirali radnu grupu koja bi tretirala da udžbenike srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije štampaj javni izdavač - Zavoda za udžbenike, u nekom narednom periodu, objasnio je Ružić.

On je podsetio da je 2003. godine "na mala vrata" omogućeno da udžbenike iz tih predmeta štampaju drugi izdavači.

Kako je istakao, ti udžbenici ne smeju biti samo identitesko pitanje, nego i pitanje od nacionalnog interesa, "i u tom fonu je predsednik Republike i inicirao tu ideju".

Za projekte od ideje do proizvoda i do 50.000 evra

Ružić kaže da kompanije, naučni instituti i fakulteti, koji žele da svoje ideje realizuju u tržišno orijentisane proizvode, mogu deo sredstava za to da dobiju preko Eureka projekta.

Ministar je za portal biznis.rs naveo da je javni poziv otvoren i da se po projektu može dobiti i do 50.000 evra.

"Projekti koji se finansiraju kroz Eureka inicijativu, odnose se na primenjena, industrijska, a ne na osnovna istraživanja", objasnio je Ružić i dodao da njihovi rezultati moraju biti usmereni kao proces, servis ili proizvod ka tržištu.

Prema njegovim rečima deo sredstava obezbeđuje država, a ostalo ulaže biznis sektor.

Objašnjavajući ko može da koristi budžetska sredstava, rekao je da to može biti samo organizacija koja realizuje projekat, upisana je u Registar naučnoistraživačke delatnosti ili Registar inovacione delatnosti Ministarstva prosvete.

Ružić je naveo da je do sada uspešno realizovano 89 projekata, najviše iz oblasti informacionih tehnologija, odakle su bila 32 projekta.

Eureka je evropska međuvladina inicijativa, u kojoj Srbija kao punopravna članica aktivno učestvuje od 2002. godine.

Izvor: Танјуг

RužićZakon o udžbenicima
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?