:

:

TV Most

clock

April 16, 2021   12:45

0

81

Ružić najavio ulaganja u objekte u oblasti visokog obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je danas nastavak ulaganja u infrastrukturne objekte u oblasti visokog obrazovanja, među kojima je i Biološki fakultet.

 

Tokom posete Botaničkoj bašti "Jevremovac", Ružić je rekao da su Vlada Srbije i Ministarstvo odlučili da osim budžetskih sredstava koja se izdvajaju za potrebe obrazovno vaspitnog sistema nađu nova sredstva kako bi se realizovali projekti izgradnje i rekonstrukcije fakultetskih zgrada u Beogradu i drugim univerzitetskim centrima u Srbiji.

"Jedan od tih fakulteta je i Biološki fakultet. Naš plan je da izgradimo novu zgradu", najavio je ministar, a saopšteno iz Ministarstva.

Takođe, Ružić je najavio da će biti završen i objekat čija je izgradnja počela 1995. godine u Botaničkoj bašti i koji bi trebalo da postane Prirodnjački centar i nosi ime po našem naučniku Josifu Pančiću.

On je ocenio da Biološki fakultet ima izuzetan značaj i da daje ogroman impuls našoj nauci i obrazovnom sistemu, kao i da je "rasadnik kvalitetnih kadrova".

"I pored činjenice da Biološki fakultet ima tri značajna instituta, sve ovo zahteva novi iskorak i kapacitet koji će biti komplementaran 21. veku i četvrtoj industrijskoj revoluciji", naveo je Ružić.

Pored nove zgrade Biološkog fakulteta i završetka Botaničkog instituta još 13 projekata je predloženo za finansiranje iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope - nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i proširenje postojećih kapaciteta Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Elektrotehnički fakultet i kampus tehničkih fakulteta i nova, zajednička zgrada Geografskog i Fakulteta bezbednosti.

U planu je i adaptacija Fakulteta političkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, ali i fakulteta u drugim univerzitetskim centrima - Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva