:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2021   16:54

0

50

Ružić: Predškolsko obrazovanje važno za prava deteta

Srbija prepoznaje značaj predškolskog obrazovanja kao najbolji način za ostvarivanje prava svakog deteta, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić na onlajn skupu povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji sa šest lokalnih samouprava u projektu "Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu".

Opštine koje su potpisale sporazum i koje su nosioci tog projekta su beogradska opština Palilula, grad Novi Sad, Kragujevac, Bor, Vranje i Novi Pazar, a ministar Ružić kazao je da i taj projekat ima za cilj da ojača mrežu integrisane podrške u oblasti razvoja dece na ranom uzratsu kroz unapređenje usluga deci, roditeljima i starateljima uspostavljanjem intersektorske saradnje na lokalnom nivou.

Kako je naveo, dugi niz godina delatnost predškolskih ustanova razvijana je kao multifunkcionalna, a integrisani sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja obezbedio je ostvarivanje različitih funkcija, podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, preventivnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, kompenzatornu funkciju, podršku razvijanja osnova ključnih obrazovnih kompetencija za celoživotno učenje, podršku porodici u ostvarivanju svoje vaspitne funkcije.

Prema njegovim rečima, u Strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine, kao i u novoj Strategiji od 2020. do 2030. godine, potsicanje razvoja i učenja od najranijeg uzrasta, inkluzivno vaspitanje i obrazovanje, postavljeni su kao prioriteti obrazovne politike.

"Prepoznato je da rano uključivanje dece u kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje, ali i intersektorsko povezivanje, uvezana podrška različitih sistema sa ciljem jačanja podrške porodici, snažno doprinosi dobrobiti i kvalitetu života dece uopšte", kazao je Ružić.

Dodaje da podržava i napredovanje dece u razvoju i učenju što doprinosi kasnije prevenciji siromaštva i socijalne isključenosti kroz ostvarivanje vaspitanja i obrazovanja.

"Težimo i razvijamo predškolsko obrazovanje i vaspitanje koje će biti dostupno svoj deci, koje uvažava potrebe dece i porodice, koje je otvoreno u građenju odnosa s porodicom i svim delovima obrazovanja", istakao je Ružić.

Kako je naveo, prepoznajući značaj vaspitanja i obrazovanja u ranom uzrastu, Ministarstvo radi na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja i u tom smislu sprovodi niz sinhronizovanih inicijativa i projekata koji doprinose, između ostalog, razvoju intersektorske saradnje i unapređenju integrisane društvene brige o deci na lokalu.

Kroz različite projekte upravo se ti ciljevi dostižu, kaže Ružić i dodaje da projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje se finansira iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj, obuhvata 34 lokalne jedinice i unapređuje sištem sektorske saradnje i podržava razvoj roditeljskih kompetencija.

Takođe, kroz projekte podržano je kreiranje i ostvarivanje kraćih kvalitetnih programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naveo je Ružić i kazao da je njima do sada obuhvaćeno 3.000 dece.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?