:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2020   15:46

0

77

Ružić: S državnom maturom više mogućnosti za upis na željeni fakultet

Završeno je prvo pilot testiranje državne mature, a ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se po dobijanju rezultata steći uvid u kvalitet ispitnih zadataka i da će radna grupa raditi na njihovom unapređenju.

On je naveo da je sledeće testiranje državne mature u maju 2021. godine, da će biti u svim srednjim školama i da će učestvovati svi učenici trećih razreda.

"Polaganjem državne mature učenici će imati više mogućnosti da upišu neki od željenih fakulteta", izjavio je Ružić, a navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Kako je navedeno na ovim probama učenici su polagali testove pod istim uslovima i poštujući iste procedure kao što će biti na pravim maturskim ispitima.

Izbor zadataka je bio prilagođen obimu gradiva koje su do probnog testa učenici savladali, pitanja i zadaci su bili iz oblasti kojima je obuhvaćen prvi i drugi razred srednje škole.

Navode da su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Projekta državne mature nadgledali kvalitet sprovođenja radi unapređivanja procesa i pripreme probne mature koja se planira u maju 2021. godine, kojom će biti obuhvaćene sve srednje škole.

Generacija učenika srednjih škola koja se upisala školske 2018/2019. godine prva će polagati nove nacionalne standardizovane ispite na kraju srednjeg obrazovanja.

Učenici koji idu u četvorogodišnje srednje škole - gimnazije i umetničke škole - polagaće opštu maturu, a oni učenici koji idu u stručne škole - stručnu maturu krajem školske 2021/2022. godine.

Oni učenici koji pohađaju srednje stručne škole u trogodišnjem trajanju polagaće završni ispit u školskoj 2020/2021. godini.

Prvo testiranje državne mature sprovedeno je 28, 29. i 30. oktobra 2020. godine u gimnazijama, srednjim stručnim školama i umetničkim školama širom Srbije.

U prvom pilotiranju učestvovalo je oko 5.000 učenika u 101 srednjoj školi.

Izvor: Танјуг

Ružićdržavna matura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?