:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo prosvete

clock

Novembar 22, 2022   15:10

0

58

Ružić sa rektorima državnih univerziteta o uvođenju državne mature

Ministar prosvete Branko Ružić održao je  sastanak sa rektorima državnih univerziteta o budućim koracima u procesu uvođenja državne mature u obrazovni sistem Srbije.

 

Prema njegovim rečima, državna matura će biti u interesu maturanata i budućih akademskih građana.

,,Iz ugla učenika, budućih studenata, državna matura je najefikasniji i najbolji kriterijum za rangiranje za upis na fakultete. Učenici će polagati državnu maturu u poznatom okruženju, odnosno u školi, a dobiće mogućnost da sa jednog mesta apliciraju na više fakulteta i svi će imati istovetnu polaznu osnovu“, objasnio je ministar.

Ružić je istakao da državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja - opšta matura, koju polažu učenici gimnazija, umetnička matura za učenike srednjih umetničkih škola, stručna matura za učenike srednjih stručnih škola i završni ispit za učenike srednjih stručnih škola koji se školuju u obrazovnim profilima u trajanju od tri godine.

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine.

Izvor: RTV; foto:Ministarstvo prosvete

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva