:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 31, 2020   13:35

0

95

Ružić: Ulaganje u nauku je kičma razvoja svakog društva

Naučno-tehnološki napredak i ulaganje u nauku kičma je razvoja svakog društva, izjavio je danas ministar za prosvetu, nauku i tehnolški razvoj Srbije Branko Ružić.

Ružić je, na svečanosti povodom dana Mašinskog fakulteta u Beogradu, istakao da su temelji obrazovanja u toj oblasti postavljeni još 1863. godine kada je Univerzitet u Beogradu doneo odluku o uvođenju mašinskih predmeta.

On je čestitao Mašinskom fakultetu 72 godine rada i primetio da mašinske inženjere školovane u Srbiji traže širom sveta.

Navodeći da je pandemija kovida-19 uvela neke "nove realnosti" u obrazovanje i promenila paradigmu učenja, Ružić je ukazao da se preko noći prešlo na onlajn platforme i da je država uspela brzo da odreaguje.

Podsetivši na ekspoze premijerke Ane Brnabić, rekao je da će se raditi na tome da se stvore uslovi da se eksperti vrate u zemlju.

"Smatram da su i prethodne vlade dosta pokrenule, ali dosta toga imamo i da završimo", rekao je Ružić.

Govoreći o četvrtoj industrijskoj revoluciji, Ružić je izrazio nadu da ona neće dovesti do dehumanizacije društva već da će biti poluga koja će pomoći da se čitava planeta još više u vrednosnom sistemu "upodobi" i s tehnološkim razvojem, ali da se ne zaborave etika i moral.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović primetila je da je 2020. godina bila izuzetno izazovna za sve članice Univerziteta, ne samo zbog pandemije, ali je, kaže, Univerzitet pokazao snagu da može da se prilagodi i da odgovori na sve izazove.

"To ohrabruje da ćemo i ovo stanje pandemije koja postaje deo našeg života sada uspeti da prevladamo", istakla je Popovićeva.

Ona je ukazala da je napravljen vrlo veliki pomak kada su u pitanju tehnički fakulteti, s obzirom da je BU primljen u udruženje koje okuplja najbolje univerzitete iz oblasti tehničkih i prirodnih nauka.

"Ne bih se osvrtala na finansijke aspekte oko toga šta nas ogrničava da radimo više, ali verujem da će biti prilike da o tome razgovaramo s novim ministrom i verujem da ćemo uspeti da optimizujemo sredstva da univerziteti mogu da pruže maksimalno u ovim okolnostima", rekla je Popovićeva.

Predsednik SANU Vladimir Kostić čestitao je Mašinskom fakultetu 72. rođendan i poručio da s velikim poštovanjem odaje priznanje svima koji su "izbacivali" studente sa diplomom u rukama.

Izvor: Танјуг

RužićDan Mašinskog fakultetaPopovićKostić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?