:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 19, 2021   9:44

0

94

Ružić: Vanredne okolnosti nisu zaustavile proces obrazovanja

Povratak đaka u školske klupe je pokazatelj da se epidemiološka situacija popravlja. Važno je da nismo izgubili ni jednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Epidemiološka situacija se na sreću popravlja što je uticalo na odluku o povratku đaka u školske klupe po modelu od septembra prošle godine. Vaspitno-obrazovni sistem je pokazao rezistentnost i virus nije značajno ušao u škole.

"Prirodno je da u urbanim sredinama bude veća koncentracija zaraženih, pa je tako najviše bilo u Beogradu i Novom Sadu, a javljao se u statističkim podacima i Zrenjanin. Međutim, nije bilo više od 2-3 odsto zaraženih među zaposlenim i oko jedan odsto među đacima, što ne znači da su se zarazili u školama ili na fakultetima", rekao je ministar prosvete.

Vakcinacija je, prema rečima Ružića, jedini lek da se suzbije epidemija, da se izborimo sa korona virusom.

"Oko 55.000 zaposlenih u prosveti je vakcinisano, što je nešto više od trećine i to je dobar pokazatelj. Ja i ovim putem pozivan, ne samo prosvetne radnike, već građane iz svih starosnih grupa da se vakcinišu", rekao je Ružić.

Iako, kako kaže ministar prosvete, živimo u vanrednim okolnostima, važno je da nismo izgubili ni jednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju.

"Nastavnicima je dozvoljeno da od programa odstupe do 20 odsto kako bi se sa đacima fokusirali na najvažnije. Sam proces nije zaustavljen, stečeno znanje nije ugroženo", istakao je Ružić.

Probni test male mature je urađen a najvažnije je da se pripreme urade na vreme, zbirke zadataka su odštampane u januaru, ima više opcija zatvorenih zadataka, zaokruživanja odgovora. Motivacija je naravno veća na završnom testu i đaci imaju dovoljno vremena da se pripreme za 23.,24. i 25. jun kada će mala matura biti održana", rekao je Ružić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva