Sa američkom vladinom delegacijom stiže i Grenel

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 20, 2020   19:30

0

16

Sa američkom vladinom delegacijom stiže i Grenel

Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel.

DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu, navodi se u saopštenju američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj dostavljenom Танјугу iz Amabasade SAD u Beogradu.

DFC i EXIM su, podseća se, nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Beogradom i Prištinom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra u Vašingtonu.

U delegaciji će biti i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (Ju-Es ejd) Boni Glik, predsednik i Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EXIM) Kimberli Rid i drugi visoki vladini zvaničnici iz americkih odeljenja za energetiku i trgovinu.

Delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

Podsećaju da putovanje delegacije dolazi nakon istorijskog sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina i sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

DFC blisko sarađuje sa Ju-Es ejdom, EXIM i drugim vladinim agencijama da bi promovisao razvoj i unapredio spoljnu politiku SAD putem svojih alata za finansiranje.

Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojacaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu.

Delegacija će takođe proceniti mogućnosti za proširenje investicija u region radi unapredenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku, dodaje se u saopštenju. 

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva