:

:

TV Most

clock

Decembar 10, 2019   9:18

0

184

Sa Grčkom dobri politički odnosi,treba unaprediti ekonomske

Srbija i Grčka potpisaće danas Deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija takve deklaracije ima još samo sa Rusijom, Kinom, Italijom i Francuskom.

"Deklaracija je trebalo da bude potpisana odavno. Taj dokument podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za svaku od naših zemalja i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču naših bratskih i strateških odnosa", rekao je Dačić za RTS.

On je naglasio ad Srbija ima sa Grčkom izuzetno dobre političke odnose, a da ekonomski odnosi treba da budu unapređeni.

Za Srbiju je, kako je rekao, ključno to što Grčka ne priznaje Kosovo i što se svrstala među pet zemalja EU koje to nisu učinile.

Podseća da je bilo pritisaka na Atinu, da je otvorena ekonomska kancelarija Kosova, ali da su i premijer i predsednik Grčke potvrdili da neće menjati stav oko južne srpske pokrajine.

"Mi ćemo uvesti i dodatnu trilateralu sa Kiprom što će dodatno osnažiti naše stavove, jer Kipar tradicionalno ima čvrste stavove protiv tako jednostranih akata vezano za teritorijalni integritet zemlje", naglasio je Dačić.

Podseća da je važna i snažna podrška Grčke na putu Srbije ka EU.

Jedna od tema tokom posete delegacije iz Srbije Grčkoj biće i migrantska kriza, a Dačić kaže da je to problem EU koji se preliva i na "naša pleća".

"EU nema jedinstven prilaz svemu tome i onda su zemlje na ruti u najvećoj opasnosti. Ne postoji ni međusobna solidarnost zemalja, ne postoji zajednička politika kako se odnositi prema tome. Tako da to jeste veliki problem", naglasio je on.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićGrčkaDeklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva