:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2022   20:40

0

159

Sa protesta u Podgorici zatraženo povlačenje Zakona o predsedniku

Ispred Skupštine Crne Gore održan je protest zbog usvajanja izmena Zakona o predsedniku. Okupljeni građani zatražili su da se spreči "rušenje ustavnog poretka i povuče Zakon o predsedniku". Poručili su i da zahtevaju održavanje vanrednih parlamentarnih izbora i zatražili izbor sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Zahteve građana je na početku protesta pročitao Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor foruma slobodnih građana "Luča", u čijoj organizaciji je protest i održan.

"Zahtevamo da se spreči rušenje ustavnog poretka Crne Gore i da izmene Zakona o predsedniku budu povučene. Zahtevamo dogovor oko sudija Ustavnog suda kako bi se obezbedili uslovi za održavanje izbora", naveo je Mrvaljević.

Jelena Marković iz Liberalne partije (LP) ukazala je da gaženje Ustava nije evropski put. "Svi koji smo se okupili ovde večeras smo ustavobranitelji", poručila je Markovićeva.

Ona je rekla "da izdajnici žele da Ustav prilagode sebi i interesima drugih država". Nije Crna Gora prćija Aleksandra Vučića i nikada biti neće", kazala je Markovićeva, prenosi Mina.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković kazao je da ih je večeras okupila ideja slobodarske, multietničke, multiverske i građanske Crne Gore.

"Zakon i Ustav ove države moraju biti sveti svima", rekao je Striković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković poručio je "nemamo više vremena za pojašnjenja i objašnjenja".

"Za dve godine su odveli državu na oltar izdaje i prodaje. Sad su se drznuli da udare na kičmu države, na Ustav, da udare na pretke i na našu majku Crnu Goru koja ih je hranila. Udarali su misleći da nemamo hrabrosti da im odgovorimo. I s ovog mesta im poručujem da su nas potcenili. Potcenili su stamenu, slobodarsku Crnu Goru, verujući da je sve završeno. Ne da nije završeno, tek je počelo. Čuće nas i danas, i sutra, i svakog dana, na svakom mestu", kazao je Živković.

Protestu su prisustvovali, između ostalih, predstavnici Demokratske partije socijalista, SDP-a, LP-a i Socijaldemokrata.  

Protest je podržao i predsednik Milo Đukanović.

Izvor: RTS, RTCG

Crna GoraprotestZakon o predsedniku
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva