:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2019   19:01

0

218

Sabor: O raskolu u Ukrajini, Kosovu i Metohiji, crkvi u regionu...

Najveći problem Pravoslavne crkve danas je raskol u Ukrajini i "promašeni pokušaj" Carigradske patrijaršije da ga reši "preko kolena", navedeno je u saopštenju Svetog arhijerejskog Sabora SPC, čije redovno godišnje zasedanje je završeno danas u Beogradu.

Sveti arhijerejski Sabor, koji je započeo 8. maja u Žiči, a nastavljen u Beogradu, razmatrao je tekuća pitanja iz crkvenog života I odnosa Crkve sa drugim crkvama I verskim zajednicama u zemlji I regionu.

U saopštenju povodomn završetka Sabora, objavljenom danas, navodi se da je Sabor sa dužnom pažnjom saslušao izlaganja dvojice srpskih lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajući Predsedništva BiH Milorada Dodika o stanju i problemima našeg naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, "kao i o naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu i Metohiji".

Stav o pitanja Kosova I Metohije, Sabor je saopštio juče.

Tokom susreta sa Dodikom I Vučićem, navodi se, paralelno je razvovarano i o bratskoj saradnji državnih organa, obrazovnih i kulturnih ustanova i svih ostalih nosilaca javne odgovornosti u Srbiji i u Republici Srpskoj, na dobro našeg naroda s obe strane Drine i na njegovo opšte dobro, ma gde da živi.

Kao najveći problem Pravoslavne crkve danas označen je raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske Patrijaršije da taj problem reši "preko kolena", na svoju ruku, bez dijaloga sa kanonskom Crkvom u Ukrajini i sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom kao celinom i bez svepravoslavnog savetovanja, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da Sabor ostaje pri svom da ne priznaje "novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko i Dumenko", a nalazi se u liturgijskom i kanonskom opštenju samo i isključivo sa kanonskom Ukrajinskom Pravoslavnom Crkvom, na čijem čelu se nalazi mitropolit Onufrije, i sa svim ostalim kanonskim Pravoslavnim Crkvama.

Sabor je razmotrio stanje srpske crkve u regionu, pri čemu je konstatovano da su, kako je navedeno, animoznost i diskriminacija u odnosu na našu Crkvu prisutne, u većoj ili manjoj meri, gotovo svuda - u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji.

Naročito, dodaje se, u Crnoj Gori, gde je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i verskim zajednicama

"Tim nacrtom zakona se specijalno i namerno diskriminišu Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države", stoji u saopštenju.

Sabor je zaključio da takva rešenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu veroispovesti i savesti i predstavljaju direktno mešanje u unutrašnje crkvene poslove.

Tu su, konstatuje se, i pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće "Crnogorske Pravoslavne Crkve" i pretnje da će biti srušene pojedine bogomolje (crkva na planini Rumiji i krstionica na Prevlaci).

"Naravno, svuda - i u Crnoj Gori, i u Hrvatskoj, i drugde - ima ne malo časnih pojedinaca i čitavih zajednica i organizacija koje se zalažu za pravdu i slobodu svih", navedeno je u saopštenju.

Arhijereji su apostrofirali I teško stanje autonomne Ohridske Arhiepiskopije u Severnoj Makedoniji, gde trenutno nema direktnog progona arhiepiskopa Jovana, episkopâ, klirikâ, monahâ i vernikâ, ali im, ukazuje se, "stalno nad glavom visi Damoklov mač novog sudskog gonjenja".

Uprkos tome, ističe se, srpska Crkva je i dalje, kao i do sada, za dijalog sa tamošnjom Crkvom, koja već decenijama prebiva u raskolu i za rešenje problema na autentično kanonskoj osnovi.

Saopšteno je I da Sabor po ko zna koji put izražava svoju "zaprepašćenost i ogorčenost" usled nekanonskih upada episkopâ i sveštenikâ Rumunske Pravoslavne Crkve u eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Istočnoj Srbiji.

Ocenjeno je da su odnosi sa Rimokatoličkom Crkvom i sa Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni.

To se, navodi se, nažalost, ne može reći za odnose sa određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sabor je odlučio da novi članovi Svetog arhijerejskog sinoda budu mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkopi bački Irinej, šumadijski Jovan i kruševački David.

Velika pažnja Sabora je posvećena duhovno-kulturnom obeležavanju velikog jubileja, 800-te godišnjice sticanja autekefalnog statusa naše Crkve (1219 - 2019), kako na nivou čitave Crkve u manastiru Žiči i u Beogradu, u oktobru, tako i po svim njenim eparhijama.

Proslava će, stoji u saopštenju, biti nastavljena i tokom cele naredne godine, 2020. godine, a odlučeno je i da se te iste godine molitveno i svečano obeleži još jedan značajan jubilej - stogodišnjica ujedinjenja pokrajinskih Crkava u jednu jedinstvenu Srpsku Pravoslavnu Crkvu I uspostavljanje njenog statusa autokefalne Patrijaršije.

Povodom javnih stavova za obaveznu vakcinaciju dece ili protiv nje, Sabor smatra da treba uvažiti razloge naučne medicine, ali i bojazan roditelja od njenog primanja, navodi se u Saopštenju.

Sabor je jednoglasno dodelio orden Svetog Save prvog stepena dr Dimitriju (Trakatelisu), donedavno arhiepiskopu američkom u jurisdikciji Carigradske Patrijaršije, za njegovu lubav i dobročinstva učinjena eparhijama naše Crkve u Americi.

Izvor: Танјуг

SaborSPCvladike
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva