:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Januar 22, 2022   23:18

0

67

Sačuvaćemo mir, nikome nije do rata, ali loša poruka Zapada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nikome nije stalo do rata u BiH, ni Srbima, niti Bošnjacima ni Hrvatima, ali da Zapad uvođenjem sankcija samo jednoj strani šalje lošu poruku. Na pitanje da li će eskalirati sukob u BiH, Vučić je rekao Pinku da je uveren da će sve tri strane zajedno sačuvati mir.

"Plašim se neozbiljnosti, neodgovornosti i jednostranog pristupa Zapada. Sankcije samo jednoj strani - Republici Srpskoj ili Miloradu Dodiku su loša poruka", naglasio je Vučić.

Poručio je da Srbija mora da naša odgovrnost zato mora da bude na najvišem mogućem nivou, jer su Srbiji potrebni mir i stabilnost, pošto naša zemlja najbrže raste i ima najveću šansu za ubrzni razvoj i napredak.

I tu šansu ne smemo da propustimo, poručio je Vučić.

Neka u BiH kažu da li hoće da grade autoput do Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je pitao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, tokom susreta pre nekoliko dana u Ankari, da li Bošnjaci hoće da grade autoput do Srbije ili ne, pošto Srbija već gradi autoput ka Sarajevu, te dodao da će to biti jedna od teme trilaterarnog sastanka koji je predložio Erdogan da se održi posle izbora u Srbiji.

Vučić je rekao u intervjuu Pinku da je reč o gradnji autoputa od Višegrada do Sarajeva i naglasio da nema smisla da Srbija gradi autoput od Požege do Kotromana koji će koštati i do milijardu evra, pošto je trenutno procena 880 miliona ali da rastu cene građevinskog materijala, ako BiH neće da gradi autoput na tom pravcu sa njihove strane.

Predsednik Vučić je dodao da bi Srbija mogla taj novac da prebaci na druge projekte i ubrza, na primer, gradnju autoputa od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do Novog Sada.

"Ako neće (BiH) neka nam kažu to konačno", poručio je Vučić.

Naglasio je da Srbija već gradi autoput ka Sarajevu na drugom kraku, od Kuzmina do Sremske Rače i da će ta deonica biti gotova za nešto više od godinu dana, dok oni nisu ni počeli.

"Mi ćemo da damo 100 miliona evra Srpskoj da izgradi od Sremske Rače do Bijeljine i to smo dogovorili. Hajde da probamo da rešavamo stvari koje ljudima život znače", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da koji god razgovor da se povede sa Bošnjacima oni sprovode, kako je rekao, "self viktimizaciju" i govore kako smo mi genocidaši.

Svaki razgovor se svodi na to, napomenuo je Vučić.

"Rekao sam Erdoganu - samo mi reci da li hoće u Sarajevu da grade taj autoput ili neće, pošto sam pitao njih sto puta, a sada pitam tebe to još jednom. Ako neće, neka kažu da prebacimo pare na drugo mesto i čekam da mi jave", rekao je Vučić i dodao da u BiH treba da izgrade oko 107 km.

Takođe, Vučić je naglasio da Srbi u odnosima sa Bošnjacima treba da poštuju džamije, kao što oni treba da poštuju crkve i da svi treba da razmišljamo kako zemlju da guramo u ekonomskom smislu da guramo napred.

Poručio je i da Srbija mora da zaštiti svakog Bošnjaka koji se oseća ugroženo, kao i da razume patnju i muku Bošnjaka u vezi sa onim kroz šta su prolazili u Srebrenici i na drugim mestima, i pokaže poštovanje i pijetet.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva