:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

SAD

clock

Maj 01, 2022   9:32

0

27

SAD: Brzo širenje požara na severu Novog Meksika

Požar izazvan sušom na severu Novog Meksika prerastao je u subotu u "megapožar", koji je zahvatio površinu od oko 100.000 hektara i još bi mogao da se udvostruči, izjavio je zvanični predstavnik vatrogasne službe.

 

Podstaknut žestokim prolecćnim vetrovima u isušenim planinskim šumama, požar u kanjonu Kalf je daleko najveća i najrazornija vatrena stihija u Sjedinjenim Državama, prenosi Rojters.

Oko pedesetak kilometara istočno od Santa Fea, vatra je uništila stotine imanja, primorala hiljade ljudi na evakuaciju, a u subotu je goreo u krugu od nekoliko kilometara od grada Las Vegasa u Novom Meksiku sa 14.000 stanovnika.

U poslednja 24 sata požar je porastao za oko 50 odsto.

"Ovo je velika vatrena stihija i svuda je oko nas", rekla je menadžerka okruga San Migel, Džoj Ensli, i dodala da vlasti prave planove za slučaj potebe da se izvrši evakuacija Las Vegasa.

Ove godine šumski požari u SAD bukte na više od dva puta većoj površini nego u istom periodu 2021. godine i na oko 70 odsto više teritorija od desetogodišnjeg proseka, pokazuju podaci Nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva