:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP, arhiva

clock

Mart 13, 2019   21:01

0

247

SAD i Kanada zabranile letove aviona Boing 737 MAX

SAD su danas hitno naložile da svi avioni Boing 737 Max 8 i Max 9 budu prizemljeni, a i Kanada se pridružila velikom broju zemalja koje su zabranile avionima Boing 737 MAX pristup u vazdušni prostor.

Odluka je doneta nakon nesreće etiopskog aviona Boing 737 Max 8 u kojoj je poginulo 157 ljudi, preneo je AP.

Mnoge zemlje su već zabranile da Max 8 preleće njihov vazdušni prostor ili su prizemljile ove avione, ali pre ove Trampove objave američka Federalna administracija za avijaciju saopštila je da ne raspolaže bilo kakvim podacima da su ti avioni nebezbedni.

Tramp je kao razlog za odluku citirao "nove informacije" koje su izašle na videlo u tekućoj istrazi o nesreći, ali nije naveo detalje, prenosi AP.

Kanada se pridružila velikom broju zemalja koje su zabranile avionima Boing 737 MAX pristup u vazdušni prostor, nakon što je proteklog vikenda u padu aviona Etiopijan erlajnsa poginulo svih 157 osoba.

"Ova bezbednosna odluka ograničava komercijalne putničke letove Boinga model 737-8 MAX i 737-9 MAX bilo kojeg avio operatera, domaćih i stranih, u dolasku, odlasku ili preletanju kanadskog vazdušnog prostora", izjavio je kanadski ministar saobraćaja Mark Garno na konferenciji za novinare, prenosi AP.

Garno je rekao kako je ova odluka donetna nakon što su u sredu ujutro stigle nove informacije i podsetio je da podaci koje je zabeležio satelit pokazuju sličnost između ove i nesreće koja se dogodila u Indoneziji prošle godine kada je u padu istog modela aviona nakon poletanja iz Džakarte poginulo 189 osoba.

Kanada je izgubila 18 građana u padu aviona Etiopijan erlajnsa, što je drugi najveći broj žrtava, nakon nesreće Kenije, navodi agencija.

Izvor: Танјуг

SADKanadaboingzabrana letova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva