:

:

TV Most

clock

Februar 29, 2020   15:11

0

60

SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci i NATO se povlače iz Avganistana

SAD i talibanski pokret potpisali su sporazum kojim su utvrđeni uslovi za povlačenje američkih i NATO trupa iz Avganistana.

Ovaj akt označiće i početak povlačenja hiljada američkih vojnika čime će biti okončano njihovo 18 godina dugo učešće u ratu u Avganistanu.

Sporazum su u Dohi u Kataru potpisali specijalni predstavnik SAD za pomirenje u Avganistanu Zalmaji Kalilzad  i glavni američki pregovarač u razgovorima sa talibanima Mula Abdul Ghani Baradar.

Državni sekretar Majke Pompeo bio je svedok potpisivanja. Govoreći na ceremoniji, Pompeo je rekao da će SAD 'pomno pratiti poštovanje dogovora sa talibanama'. Ovako ćemo (mi) osigurati da Avganistan više nikada ne služi međunarodnim teroristima," rekao je Pompeo, prenosi Si-En-En.

Ministar odbrane Mark Esper pratio je potpisivanje sporazuma u Kabulu, u Avganistanu, sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem. 

Potpisivanje sporazuma usledilo je nakon nedelje u kojoj su se i američke snage i talibani obavezali na smanjenje nasilja. Prema planu koji će biti potpisan, SAD treba da smanje broj vojnika u Avganistanu sa oko 13.000 na 8.600. 

U roku od deset do 15 dana nakon potpisivanja sporazuma, talibani i predstavnici svih delova avganistanskog društva, uključujući vladu, sešće za sto i pokušati da dogovore uređenje posleratnog Avganistana, uključujući i pitanje trajnog primirja i prava žena i manjina, navodi AP.

Al Kaida neće delovati oblastima koje militanti kontrolišu

Razgovori između avganistanske vlade i talibana tek će uslediti.

Prema ovom sporazumu, militanti su se, takođe, složili da neće dozvoliti Al Kaidi ili bilo kojoj drugoj ekstremističkoj grupi da deluje u oblastima koje oni kontrolišu.

SAD su izvršile invaziju na Avganistan nekoliko nedelja nakon napada na Svetski trgovinski centar 2001. godine od strane Al Kaide.

Više od 2.400 američkih vojnika nastradalo je tokom gotovo dve decenije sukoba. Oko 12.000 vojnika i dalje je stacionirano u zemlji.

Predsednik Donald Tramp juče je rekao da je će Pompeo prisustvovati "potpisivanju sporazuma sa predstavnicima talibana" a Esper će "izdati zajedničko saopštenje s vlastima Avganistana".

"Ako talibani i vlada Avganistana ispune ove obaveze, imat ćemo snažan put napred da okončamo rat u Avganistanu i vratimo svoje trupe kući", rekao je Tramp, dodavši da te obaveze predstavljaju važan korak ka trajnom miru u novom Avganistanu, oslobođenom Al Kaide, ID-a i bilo koje druge terorističke grupe koja pokušava naneti štetu.  

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva