:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2022   20:36

0

126

SAD: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne

SAD veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i ''nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog'', koji vodi EU, poručio je neimenovani portparol Stejt departmenta u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

On je tako odgovorio na pitanje da pojasni da li je administracija SAD promenila stav u odnosu na moratorijum koji je deo sporazuma iz 2020. godine, odnosno kako gleda na zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope, posle kojeg je Srbija najavila nastavak kampanje za povlačenje priznanja, i da li želi da vidi primenu ostalih delova sporazuma.

Portparol američkog Stejt departmenta naveo je da je za donošenje odluke o članstvu u ovim programima i organizacijama potrebna saglasnost i odobrenje tih institucija i njihovih država članica.

"Kosovo i Srbiju" nazvao je "suverenim zemljama" koje, kako je rekao, imaju pravo da same određuju svoje spoljnopolitičke prioritete.

Priština je 12. maja podnela zahtev za clanstvo u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković juče je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je predsedniku Aleksandru Vučiću danas predao note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova.

Izvor: T a n j u g

KiMdijalog Beograda i PrištineVašingtonski sporazumSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva