:

:

TV Most

Foto: ilustracija

SAD

clock

Mart 13, 2019   20:08

0

226

SAD planiraju testiranje rakete zabranjene 30 godina?

Sjedinjene Američke Države planiraju da u avgustu izvedu prva testiranja vrste krstareće rakete, koja je pre više od 30 godina zabranjena Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, tvrde neimenovani zvaničnici američke odbrane.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa suspendovala je u februaru svoje članstvo u sporazumu, što joj je, s pravne tačke, dalo prostora da počne da pravi planove za testiranje "nenuklearne rakete" u avgustu, navodi AP.

Vašington bi trebalo do avgusta da se povuče iz sporazuma, potpisanog 1987, kojim se zabranjuje testiranje i raspoređivanje raketa određenog dometa, koje se lansiraju sa zemlje.

Demokrate u američkom Kongresu dovele su u pitanje koliko je mudro povući će iz sporazuma, ali su saglasne sa optužbama da ga je Rusija prekršila time što je, kako tvrde, rasporedila krstareće rakete, koje mogu da pogode američke saveznike u Evropi.

Nakon odluke SAD, i ruski predsednik Vladimir Putin suspendovao je učešće Moskve u Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Izvor: Танјуг

raketeSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva