:

:

TV Most

Foto: Танјуг

SAD

clock

April 08, 2019   9:54

0

229

SAD pozvale na hitnu obustavu vojnih dejstava u Libiji

SAD su pozvale na hitnu obustavu vojnih dejstava u Libiji dok istovremeno Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom napreduje ka prestonici, Tripoliju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo naveo je u saopštenju da je "duboko zabrinut zbog borbi nedaleko od Tripolija" i pozvao je na razgovore kako bi došlo do okončanja sukoba, prenela je agencija Rojters.

Kako je istakao, SAD se protive vojnoj ofanzivi snaga Kalifa Haftara i traže momentalni prekid tih vojnih operacija ka libijskoj prestonici.

Ministarstvo zdravlja libijske međunarodno priznate vlade saopštilo je da je 11 ljudi ubijeno i 23 ranjeno u sukobima na jugu Tripolija, ali nije precizirano da li je reč o civilima ili borcima.

UN su juče pozvale zaraćene strane na dvočasovni prekid vatre kako bi se žrtve i civili evakuisali, ali je uprkos tome sukob nastavljen.

Libija je tranzitna tačka stotinama hiljada migranata koji prelaze Saharu u nadi da će se domoći Sredozemnog mora i Evrope.

Ofanziva Haftarovih snaga započela je prošle sedmice i iznenadila, kako navodi britanska agencija, Ujedinjene nacije i potkopala planove o pronalaženju dogovora o mapi puta za izbore, a što treba da razreši dugotrajnu nestabilnost u Libiji.

Izvor: Танјуг

SADLibijaTripoli
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva