SAD: Predlog optužnice protiv Tačija i još devet osoba, korak ka pravdi i pomirenju

:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2020   8:54

0

35

SAD: Predlog optužnice protiv Tačija i još devet osoba, korak ka pravdi i pomirenju

Sjedinjene Američke Države veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i još devet osoba, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva, korak napred ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, saopštio je danas portparol Stejt departmenta.

SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilašta da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina, prenosi Glas Amerike.

"Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici", zaključuje se u saopštenju.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se "terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Izvor: Танјуг

KiMSADSpecijalni sud za OVKoptužnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva