:

:

TV Most

SAD

clock

Oktobar 27, 2021   17:47

0

25

SAD, prvi pasoš sa oznakom pola "iks"

Sjedinjene Američke Države su izdale prvi pasoš u kome je pol osobe označen slovom “iks”, što predstavlja prekretnicu u priznavanju prava ljudi koji se ne identifikuju kao muškarci ili žene i koji očekuju da će moći da ponude opciju nebinarnim, interseksualnim i rodno neprilagođenim ljudima početkom sledeće godine, saopštio je Stejt department.

Specijalni američki diplomatski izaslanik za LGBTQ prava, Džesika Stern, nazvala je taj potez istorijskim i slavljeničkim, rekavši da oni usklađuju vladina dokumenta sa "realnošću" u kojoj postoji širi spektar ljudskih polnih karakteristika nego što je to prikazano u prethodnim dvema oznakama, prenosi Njuz nejšn.

"Kada osoba dobije lična dokumenta koja odražavaju njen pravi identitet, ona živi sa većim dostojanstvom i poštovanjem", rekao je Sternova.

Kome je pasoš izdat, nije saopšteno. 

Stejt department je u junu objavio da se ide ka dodavanju trećeg rodne oznake, ali je rekao da će za to trebati vremena jer su potrebna opsežna ažuriranja kompjuterskih sistema.

Zvaničnik odeljenja rekao je da aplikaciju za pasoš i ažuriranje sistema sa opcijom oznake "iks" tek treba da odobri Kancelarija za upravljanje i budžet, koja odobrava sve vladine obrasce, pre nego što budu izdati.

Sjedinjene Države se pridružuju nekolicini zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland, Nepal i Kanadu, koje dozvoljavaju svojim građanima da navedu pol koji nije muški ili ženski u svojim pasošima.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva