:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 13, 2021   20:48

0

172

SAD se protive javnom sastanku SB UN o stanju u Izraelu

SAD usprotivile su se zahtevu Kine, Norveške i Tunisa da se sutra održi javni, virtuelni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih na kojem bi se raspravljalo o pogoršanju nasilja između Izraela i palestinskih militanata, navode diplomatski izvori.

SAD, blizak saveznik Izraela, navele su diplomatske napore kao razlog za prigovor, rekavši da rasprava u SB UN neće biti produktivna, ali ostavile su otvorena vrata za mogući sastanak u utorak, rekli su diplomatski izvori, prenosi Rojters.

Savet od 15 članova sastao se privatno ove nedelje dva puta povodom najgorih sukoba u regionu u poslednjih nekoliko godina, ali do sada nije mogao da izda javno saopštenje, jer SAD nisu verovale da će to biti od pomoći, rekle su diplomate.

Takve se izjave dogovaraju konsenzusom, a svih 15 članova saveta takođe mora da se složi na sastanku u skladu sa pravilima koja važe za virtuelne operacije tela tokom pandemije kovida 19, navodi Rojters.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je danas da Egipat, Tunis i druge zemlje u regionu mogu igrati kratkoročnu ulogu u deeskalaciji tekućeg sukoba između Izraela i Palestinaca.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na militante u Gazi nakon što je Hamas ispalio rakete na Jerusalim i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jerusalimu.

Najmanje 67 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, dok su izraelski zdravstveni zvaničnici rekli da je od ponedeljka u Izraelu ubijeno sedam ljudi.

Izvor: T a n j u g

IzraelPalestinaSADSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva