:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Januar 25, 2022   18:07

0

37

SAD traže alternativu za ruski gas u Evropi

Zvaničnik administracije Džoa Bajdena izjavio je da Sjedinjene Države pregovaraju sa zemaljama i kompanijama koje su energetski giganti, kako bi obezbedile snabdevanje Evrope, u slučaju da dođe do ruske invazije na Ukrajinu.

Američki zvaničnik nije naveo sa kojim kompanijama ili državama SAD pregovaraju kako bi obezbedili neometano energetsko snabdevanje Evrope tokom zime. Naveo je, međutim, da postoji veliki broj snabdevača tečnog prirodnog gasa.

"Radimo na tome da identifikujemo dodatne količine 'neruskog' prirodnog gasa iz različitih regiona sveta, od severa Afrike i Bliskog istoka do Azije i Sjedinjenih Država", rekao je američki zvaničnik koji je traži da ostane anoniman.

Naveo je da su u pregovorima sa velikim proizvođačima gasa širom planete i da utvrđuju njihove kapacitete, ali i volju da privremeno preusmere određene količine gasa do evropskih potrošača.

Trećina zaliha gasa u Evropskoj uniji zavisi od Rusije, a američke sankcije do kojih bi moglo doći u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine mogle bi da dovedu do prekida u snabdevanju, navodi britanska agencija.

Bilo kakav prekid u dotoku ruskog gasa u Evropu mogao bi dodatno da pogorša postojeće stanje koje je nategnuto zbog trenutnog manjka gasa. Zbog visokih cena ovog energenta porasli su i računi građana u EU, ali i troškovi privrede, zbog čega je već bilo i protesta u nekim zemljama.

Plan Bele kuće dodatno komplikuje činjenica da najveći snabevači prirodnog gasa već proizvode najviše što mogu. Rojtersu su u nekim kompanijama izjavili da su američkim predstavnicima već rekli da su male šanse da će moći da nadomesete tolike količine gasa, kojima Rusija snabdeva EU.

Situacija na istoku Evrope je napeta. Ukrajina, SAD i NATO upozoravaju da bi Rusija mogla da napadne svog suseda, a trenutno se procenjuje da je oko 100.000 ruskih vojnika na granici. Moskva negira da planira napad i traži bezbednosne garancije od NATO-a, između ostalog da se ne dozvoli članstvo Ukrajine i Gruzije u Alijansi.

Dosad nije bilo napretka u pregovorima, dogovoreno je samo da će se nastaviti sa razgovorima. 

Izvor: RTS

RusijaUkrajinaSADEvropagas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva