:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2024   16:03

0

65

SAD upozorile Izrael:Ofanziva na Rafu bez odgovarajućeg plana bi bila katastrofa

SAD su upozorile Izrael da bi izvođenje vojne ofanzive na južni grad Rafu u Gazi bez odgovarajućeg planiranja bila "katastrofa".

Oko milion i po Palestinaca preživljava u tom gradu koji se graniči sa Egiptom u teškim humanitarnim uslovima, preneo je Bi-Bi-Si.

Bela kuća je saopštila da neće podržati velike operacije bez dužne pažnje za tamošnje izbeglice.

Saopštenje je usledilo nekoliko dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao da je vojsci rečeno da se pripremi za operaciju u Rafi.

Predsednik SAD Džozef Bajden je sinoć rekao, ne pominjući Rafu, da su akcije Izraela u Pojasu Gaze bile "preterane".

U izraelskim vazdušnim napadima na tu palestinsku enklavu danas je poginulo najmanje 15 osoba, uključujući osam u Rafi, saopštili su zvaničnici palestinskog Ministarstva zdravlja koje vodi Hamas. 

Izrael nije komentarisao tu informaciju.

Većina ljudi u Rafi je raseljena zbog borbi iz drugih delova Pojasa Gaze i živi u šatorima.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je ranije da izraelska vojska ima "posebnu obavezu dok sprovodi operacije tamo ili bilo gde kako bi se uverila da uzima u obzir zaštitu života nevinih civila".

"Vojne operacije sada bi bile katastrofa za te ljude i to nije nešto što bismo mi podržali", rekao je on, dodajući da SAD nisu videle ništa što bi sugerisalo da će Izrael uskoro pokrenuti veliku operaciju u Rafi.

Netanijahu naredio da se pripreme planovi za evakuaciju civila iz Rafe

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je da je naredio vojsci (IDF) i odbrambenim zvaničnicima da pripreme planove za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući grad Rafu.

"Nemoguće je postići ratni cilj koji se odnosi na eliminaciju Hamasa ako četiri bataljona Hamasa ostanu u Rafi. S druge strane, jasno je da masovna operacija u Rafi zahteva evakuaciju civilnog stanovništva iz zona gde se vode borbe", navodi se u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da će više od milion civila, koji se nalaze u Rafi na jugu Gaze, moći da se evakuiše pre nego što IDF bude počeo da deluje u toj oblasti.

Sjedinjene Američke Države su ranije danas upozorile Izrael da bi vojna ofanziva na Rafu, bez odgovarajućeg planiranja, bila "katastrofa".

Upozorenje je usledilo nekoliko dana nakon što je Netanijahu izjavio da je vojsci rečeno da se pripremi za operaciju u Rafi.

Izvor: T a n j u g; Foto: AP

SADIzraelRafa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva