:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

SAD

clock

Maj 08, 2022   19:18

0

79

SAD uvele nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije protiv tri ruske televizijske stanice i zabranile građanima SAD da pružaju knjigovodstvene i savetničke usluge Rusima, a sankcionlisali su i bord Gasprombanke zbog napada Rusije na Ukrajinu.

 

Mere izrečene protiv rukovodilaca Gasprombanke bile su prve usmerene protiv ruskog gigantskog izvoznika gasa, jer su SAD i njihovi saveznici dosad izbegavali da preduzmu korake koji bi mogli da dovedu do prekida isporuke gasa Evropi, glavnom ruskom kupcu, preneo je Rojters.

"Ovo nije potpuna blokada. Ne zamrzavamo imovinu Gasprombanke, niti branimo bilo kakve transakcije sa tom bankom. Međutim, stavljamo do znanja da Gasprombanka nije sigurno utočište i zato sankcionišemo neke od njihovih vodećih rukovodilaca", kazao je visoki predstavnik administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Osam rukovodilaca Sberbanke su takođe dodati na listu, kao i Moskovska industrijalna banka i 10 podružnica.

"Nove kaznene mere su iključivo usmerene ka degradiranju Putinovog ratnog pohoda. EU radi u tandemu sa nama po pitanju dodatne kontrole hemikalija koje su direktno uključene u ruski vojni poduhvat", dodao je zvaničnik.

SAD uvele vize za oko 2.600 ruskih i beloruskih zvanicnika

Sjedinjene Američke Države uvele su vize za oko 2.600 ruskih i beloruskih zvaničnika za koje tvrde da podrivaju ukrajinski suverenitet i krše ljudska prava u toj zemlji, saopštila je danas Bela kuća.

"SAD su uvele sankcije za oko 2.600 ljudi, kao odgovor na njihov pokušaj da se podrije ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet ili politička nezavisnost Ukrajine. Dodatno, SAD su uvele novu restriktivnu politiku koja se odnosi na vojne zvaničnike Rusije i osobe koje Moskva podržava ili za koje se veruje da su umešani u kršenje ljudskih prava, kršenje međunarodnog humanitarnog zakona", dodaje se u saopštenju, koje je preneo Tas.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva