:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2023   19:28

0

122

SAD uvele sankcije grupi povezanoj sa ruskom obaveštajnom službom zbog Moldavije

Akteri kojima su SAD danas uvele sankcije zbog povezanosti sa ruskom obaveštajnom službom zbog njihove navodne uloge u naporima Moskve da destabilizuje demokratiju i utiče na izbore u Moldaviji, takođe su bili deo globalnih informativnih operacija koje su ciljale na SAD, Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i zemlje na Balkanu, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Kako se navodi u saopštenju, cilj tih destabilizujućih operacija je da se oslabi podrška demokratskim vladama i principima.

Dodaje se da ti operativci ''provociraju, obučavaju i nadgledaju grupe u demokratskim zemljama koje sprovode antivladine proteste, mitinge, marševe i demonstracije sa ciljem svrgavanja demokratski izabranih lidera i stvaranja ili pogoršanja nestabilnosti''.

Današnja akcija dolazi nakon što su Evropski savet i Kanada uveli sankcije nekolicini pojedinaca zbog akcija koje ''imaju za cilj destabilizaciju, podrivanje ili pretnju suverenitetu i nezavisnosti Moldavije''.

Ranije danas saopšteno je da su sankcije usmerene na sedam osoba, od kojih nekoliko održavaju veze sa ruskim obaveštajnim službama.

Među njima je i vođa grupe Konstantin Prokopjevič Sapožnikov koji je organizovao zaveru da destabilizuje Vladu Moldavije početkom 2023. godine, preneo je Rojters.

Izvor: T a n j u g

SADMoldavijaRusijasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva