:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

SAD

clock

April 14, 2023   8:55

0

78

SAD: Zbog curenja informacija uhapšen Džek Tešeira

Agenti Federalnog istražnog biroa uhapsili su zaposlenog gardistu ratnog vazduhoplovstva SAD Džeka Tešeiru (21) zbog krađe poverljivih podataka SAD, preneo je Rojters.

Američki generalni tužilac Merik Garland rekao je da je FBI stavio lisice Tešeiri u vezi sa "istragom o nedozvoljenom oduzimanju, zadržavanju i slanju poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani".

On je dodao da će Tešeira ostati u pritvoru, a onda biti izveden pred savezni sud u Bostonu.

FBI je naveo da su njihovi agenti izveli hapšenje i da nastavljaju sa istragom u njegovom domu u Nort Dajtonu, u državi Masačusets. Video snimci sa televizijskih kanala u SAD prikazuju dobro naoružane pripadnike bezbednosnih snaga u Masačusetsu kako prate mladića koji nosi sivu majicu i crveni šorts do automobila. Dok su ga odvodili, glava mu je bila povijena na dole.

Pentagon je saopštio da je postupak Težeire bio krivično delo.

Prošle nedelje na internetu su se pojavili poverljivi podaci Pentagona o saveznicima i protivnicima, za koje su analitičari ocenili da je najveća obaveštajna krađa podataka još otkako je Vikiliks objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša. U dokumentima se navodilo, između ostalog, da su SAD špijunirale, osim protivnika, i saveznike, da je špijuniran i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, da je izraelski Mosad bio uz demonstrante koji se protive vladinoj reformi pravosuđa.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva