:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

150

SAD zadržava pravo da jednostrano lovi teroriste

U svom godišnjem obraćanju Kongresu, Obama je izneo svoju strategiju ekonomije za srednju klasu, naveo je britanski BBC i ocenio da je malo verovatno da će planovi predsednika "proći" u Kongresu pod kontrolom republikanaca.

U govoru koji je više bio fokusiran na privredu nego na politiku, Obama je istakao da su SAD "okrenule stranicu posle najgore recesije od Velike depresije".

"Od početka novog veka prošlo je 15 godina, punih terora koji dotiče i naše obale; s tim se razvila nova generacija koja se bori u dva duga i skupa rata, a uz to se opaka recesija raširila u našoj zemlji i svetu. To je bilo, a i dalje je, teško vreme za mnoge. Ali večeras okrećemo stranicu", poručio je on, a preneo AFP.

Obama je obećao da će nastaviti politiku zalaganja za jačanje ekonomije u korist srednje klase, "ekonomije koja podstiče povećanje prihoda i šansi za sve koji se trude".

"Na svakom koraku su nam govorili da su naši ciljevi preambiciozni, da ćemo izgubiti radna mesta i dostići ogroman deficit. Umesto toga, ostvarili smo najbrži privredni rast posle više od 10 godina, a deficite smo smanjili za dve trećine", podsetio je on.

Kad je reč o spoljnoj politici, Obama je rekao da SAD zadržavaju pravo da deluju jednostrano u lovu na teroriste i pozvao Kongres da usvoji rezoluciju kojom bi se odobrila upotreba sile protiv pripadnika Islamske države.

"Ostajemo uz ljude širom sveta koje su teroristi uzeli na nišan - od škole u Pakistanu do ulica u Parizu", istakao je američki predsednik dodavši da će SAD nastaviti da gone teroriste i da razbijaju njihove mreže.

"Mi zadržavamo pravo da delujemo jednostrano, kao što smo istrajno činili otkako sam stupio na dužnost, kako bismo onesposobili teroriste koji predstavljaju direktnu pretnju po nas i naše saveznike", naglasio je on.

Obama je napomenuo da borba protiv militantnih aktivista Islamske države iziskuje vreme i fokusiranost, ali je ocenio da će ta borba biti uspešna.

On je, međutim, naglasio da će njegova administracija nastaviti da "odbacuje uvredljive stereotipe o muslimanima".

Američki predsednik je, takođe, rekao da će SAD pregovarati o sporazumu o sprečavanju Irana da proizvede nuklearno oružje i dodao da bi nove sankcije protiv te zemlje u ovom trenutku gotovo zagarantovale neuspeh diplomatije.

Nove sankcije koje bi Kongres usvojio protiv Irana, objasnio je Obama, otuđile bi Ameriku od njenih saveznika i osigurale da Iran ponovo pokrene svoj nuklearni program, navodi AFP.

Obama je rekao i da je njegova odluka da stavi tačku na dugogodišnju politiku Vašingtona prema Kubi, te da će "pokušati nešto novo".

"Naša promena politike prema Kubi ima potencijal da okonča nasleđe nepoverenja u našoj hemisferi", rekao je Obama i dodao: "Kada nešto što radite ne funkcioniše 50 godina, vreme je da pokušate nešto novo".

Obama je upozorio Rusiju da je podrška SAD oko Ukrajine bila demonstracija američke snage i diplomatije koja je rezultirala izolacijom Rusije i dovođenjem njene ekonomije do rasula, navodi francuska agencija.

"Podržavamo princip da veće nacije ne mogu da budu siledžije nad malim - suprostavljajući se ruskoj agresiji, podržavajući ukrajinsku demokratiju i podržavajući svoje NATO saveznike", rekao je Obama u obraćanju američkim kongresmenima.

Predsednik SAD je u svom govoru najavio da neće posustati u rešenosti da zatvori zatvor Gvantanamo, ocenivši da nema smisla trošiti tri miliona dolara po zatvoreniku da bi se održavao "zatvor koji svet osuđuje, a teroristi koriste za regrutovanje".

Takođe, Obama se založio za restriktivnu upotrebu bespilotnih letilica, navodi BBC.

Asošiejted pres podseća da je Obama održao govor u trenutku kada su ekonomija SAD i njegov lični rejting u usponu i navodi da je sinoćno obraćanje bilo "kruna" 11-nedeljnih izuzetnih aktivnosti otkako je Obama pretpreo poniženje zbog toga što su republikanci preuzeli oba doma Kongresa, a demokrate doživele neuspeh.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva