:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Septembar 30, 2019   19:13

0

239

Sahranjen bivši francuski predsednik Žak Širak

Bivši francuski predsednik ŽAk Širak sahranjen je u privatnoj ceremoniji na groblju u Monparnasu, pored kćerke Lorans, koja je preminula 2016. godine.

Komemoracija je prethodno održana u crkvi Sen Sulpis u Parizu, a na samom početku odata mu je vojna počast uz plotune i izvođenje nacionalne himne.

Širakov kovčeg bio je prekriven nacionalnom zastavom, prenosi AP.

Kako se prenosi, francuski predsednik Emanuel Makron nije držao govor na komemoraciji, a prisutni su bili brojni francuski političari među kojima i bivši predsednici Nikola Sarkozi i Fransoa Oland.

U Parizu su bili i strani državnici, među kojima i ruski predsednik Vladimir Putin, bivši američki predsednik Bil Klinton, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i jordanski kralj Abdulah Drugi.

Sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, a crkvenu ceremoniju predvodio je nadbiskup Mišel Opeti.

Širak je bio predsednik Francuske u dva mandata od 1995. do 2002. i od 2002. do 2007. godine, a prethodno je bio premijer i gradonačelnik Pariza.

Francuska se oprašta od Širaka, Vučić se upisao u Knjigu žalosti

Francuska i svet opraštaju se od Žaka Širaka, a komemoraciji u Parizu prisustvuje i premijerka Ana Brnabić. Predsednik, Aleksandar Vučić, upisao je u Knjigu žalosti, u ambasadi Francuske u Beogradu, da su srpski i francuski narod kovali svoje prijateljstvo vekovima i da ćemo posebno pamtiti Širakovu posetu iz 2001., kao i njegove poruke podrške Srbiji da postane trajni deo porodice evropskih naroda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upisao se danas u Ambasadi Francuske u Knjigu žalosti povodm smtri nekadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

"Prijateljskom francuskom narodu izražavam najdublje saučešće povodom smrti velikana svetske politike i nekadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka" - upisao je Vučić u Knjigu žalosti. 

"Srpski i francuski narod kovali su svoje prijateljstvo vekovima. Početkom 21. veka naše veze poštovanja i bliskosti snažno su obnovljene, i upravo zbog toga, posebno ćemo pamtiti posetu Žaka Širaka Beogradu iz 2001. godine, kao i njegove poruke podrške Srbiji da postane trajni deo porodice evropskih naroda" - dodao je predsednik Vučić.

Bivši predsednik Francuske Žak Širak, preminuo je u petak u 87. godini, a biće sahranjen danas na privatnoj ceremoniji na pariskom groblju Monparnas, pored ćerke Loren.

Premijerka na komemoraciji u Parizu

Premijerka Srbije Ana Brnabić otputovala je u Pariz, gde prisustvuje komemoraciji nekadašnjem predsedniku Francuske Žaku Širaku, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednice srpske vlade.

Oko 30 svetskih lidera, među kojima je i ruski predsednik Vladimir Putin, došlo je u Pariz kako bi odalo poštu bivšem francuskom predsedniku.

Vojne počasti Širaku biće odate u Palati invalida, gde je njegov kovčeg izložen od juče, a povorka će zatim krenuti ka crkvi San Sulpis, gde će biti održana memorijalna ceremonija u prisustvu domaćih i stranih zvaničnika.

Izvor: Танјуг

FrancuskaŽak Širaksahrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva