:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Septembar 28, 2019   21:04

0

230

Sahranjen Robert Mugabe

Bivši predsednik i osnivač Zimbabvea Robert Mugabe sahranjen je u rodnom selu Kutama, čime je okončan spor porodice i vlade njegovog naslednika Emersona Mnangagve u vezi sa mestom njegovog večnog počivališta.

Nakon mise, koju je služio katolički sveštenik i govora članova porodice, Mugabe je sahranjen u dvorištu svoje kuće bez pompe, uobičajeno rezervisane za nacionalne heroje, preneo je Rojters.

Sahrani su prisustvovali njegova supruga Grejs, deca, bliski rođaci, vladini zvaničnici i predstavnici medija.

Mugabe je vladao Zimbabveom 37 godina od sticanja nezavisnosti zemlje 1980. godine, ali je bio polarizujuća figura, jer su ga neki idealizovali zbog uloge u borbi za oslobođenje zemlje, dok su ga drugi mrzeli jer je uništio zemlju užasnom ekonomskom politikom i vršio represiju nad neistomišljenicima, navela je agencija.

On je preminuo u Singapuru, u bolnici 6. septembra u 95. godini, ogorčen zbog načina na koji su njegovi bivši saveznici, uključujući Emersona Mnangagvu, skovali zaveru da ga skinu sa vlasti novembra 2017. godine.

Rekao je svojoj porodici da ne želi da njegovi "mučitelji" prisustvuju njegovoj sahrani, istakli su članovi njegove porodice.

Njegova sahrana označava kraj jedne ere jednog od poslednjih afričkih "velikih ljudi", navela je agencija.

Izvor: Танјуг

Mugabesahrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva