:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 14, 2019   16:38

0

318

SAJ i Kobre udružili snage sa američkim Fokama

U Batajnici je održana zajednička vežba pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, bataljona vojne policije Kobre i specijalne jedinice američke mornarice Foke.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je ovakva saradnja važna, jer se prenose znanja sa ciljem zaštite bezbednosti građana.

"Ono što je meni važno, kao i prethodnih godina kada smo sarađivali, je da učimo jedni od drugih kako da se postupa u situacijama koje u par sekundi mogu da odluče o tome da li će to biti pitanje života ili smrti, da li će to biti pitanje u kome će svi naši momci da se vrate kući živi i zdravi što jeste cilj, kao i da li ćemo uspeti da zaštitimo bezbednost građana što je naš osnovni posao", rekao je Stefanović u bazi SAJ-a u Batajnici.

Zahvalivši se ministru odbrane Aleksandru Vulinu i ambasadoru SAD u Beogradu Kajlu Skatu, koji su prisustvovali današnjoj vežbi, kao i pripadnicima SAJ-a, Kobri i Foka, Stefanović je istakao da zajednička saradnja može da dovede do sjajnih rezultata.

"Posebna zahvalnost pripadnicima američkih Foka, zato što evo već četvrti put zajedno sa pripadnicima SAJ-a, i ove godine prvi put sa bataljonom vojne policije Kobre, izvode vežbu. Imamo priliku da sarađujemo na najvišem nivou i da se uverimo da je ovo jedna od najbolje opremljenih i obučenih jedinica u svetu od koje možemo mnogo da naučimo", rekao je Stefanović.

Korist za obe strane

Ambasador Skat je istakao da su ovakve obuke podjednako korisne za sve jedinice.

"Zajedno smo u borbi protiv terorizma. Zato zajednički moramo da se konfrontiramo ovoj pretnji i samo kroz ovakve obuke možemo da upoznamo bolje jedni druge, ali isto i da budemo spremni da zajedno radimo u budućnosti", rekao je Skot nakon vežbe.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević kaže da je današnja vežba završetak zajedničke obuke koja je održana u bazi SAJ-a. Ovo je, navodi, četvrti put da se organizuje obuka, u saradnji sa Kancelarijom za vojnu saradnju pri Ambasadi SAD u Beogradu i Evropskom komandom za specijalne operacije vojske SAD.

"Cilj ove obuke je podizanje bezbednosnih kapaciteta Republike Srbije - Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane u borbi protiv terorizma kroz razmenu iskustava i dobre prakse sa srodnim jedinicama SAD-a", rekao je Vulević.

Izvor: RTS

SAJKobreFokeVežba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva