:

:

TV Most

clock

Jun 06, 2022   17:48

0

143

Šalenberg i Fajon: Zapadni Balkan geostrateški region

Zapadni Balkan je geopolitički region za koji imamo najveću odgovornost, jer je okružen zemljama EU, istakao je danas u Ljubljani ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je, posle sastanka sa šeficom slovenačke diplomatije Tanjom Fajon, upozorio da EU gubi na tlu Zapadnog Balkana.

„Ako na Samitu EU govorimo o Ukrajini, onda moramo govoriti i o Zapadnom Balkanu“, kazao je on, ali i poručio da je jasno da nema nikakve preticajne trake u EU.

Fajon je podržala predlog Austrije za postepenu integraciju budućih kandidata za članstvo u EU.

O drugim pitanjima, kao što je kontrola na granicama ili nuklearna elektrana Krško, stavovi su se razmimoišli.

Fajon je pozvala Austriju da još jednom analizira da li su stvarno i dalje potrebne kontrole na zajedničkoj granici.

„Ne vidimo nikakve razloge za nastavak kontrola“, poručila je ona.

Međutim, Šalenberg je kazao da trenutno nema alternativa graničnim kontrolama.

„Usled ukrajinske krize ponovo smo suočeni sa fenomenom da situaciju zloupotrebljavaju trgovci ljudima“, rekao je austrijski šef diplomatije.

Šalenberg je ukazao da je proteklih meseci zabeležen rast ilegalnih prelazaka granica za više od 120 odsto.

„U ovoj oblasti je potreban dijalog i neohodno je da dugoročno gledano ponovo uspostavimo Šengenski prostor kakav je bio pre 2015.“, naglasio je on.

Fajon je rekla da se Slovenija obavezuje na zaštitu spoljne granice EU.

Šalenberg je pomenuo i nuklearnu elektranu Krško, rekavši da zna da nije na dnevnom redu slovenačke vlade odustajanje od nuklearne energije, ali da želi da govori i o toj temi.

Dalja tema u kojoj ne postoje jedinstveni stavovi je pitanje prenošenje pravnog nasleđa Jugoslavije na Sloveniju u Državnom ugovoru Austrije.

Fajon, koja je najavila kada je stupila na dužnost ministarke da će insistirati da Slovenija bude navedena u Državnom ugovoru Austrije kao naslednica Jugoslavije, na konferenciji sa Šalenbergom rekla je da to trenutno nije tema u dijalogu sa Austrijom.

„Situacija u svetu se toliko promenila da u ovom trenutku to nije moguće“, ojasnila je ona.

Dodala je da je Slovenija u stalnom dijalogu sa Austrijom u vezi ispunjavanja Člana7 Državnog ugovora kojim se garantuju prava slovenačkoj manjini.

Inače stav Austrije je da je Državni ugovor zatvoreni multilateralni sporazum, i da nema mogućnosti dodavanja potpisnica.

Izvor: T a n j u g

ŠalenbergFajonZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva