:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2020   22:02

0

147

Salvini se suočava sa suđenjem za navodno kidnapovanje migranata

Specijalni tribunal u Italiji izdao je preporuku da se sudi lideru krajnje desne stranke Liga Mateu Salviniju zato što u avgustu prošle godine, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, nije dozvolio iskrcavanje migranata sa humanitarnog broda.

U dokumentu Ministarskog suda u Palermu navodi se da je ta pravosudna institucija zatražila od parlamenta ovlašćenje da nastavi istragu protiv Salvinija zbog kidnapovanja 107 migranata na španskom humanitarnom brodu "Raširene ruke".

U italijanskom pravosudnom sistemu postoje posebni odseci regularnih sudova koji su zaduženi za procesuiranje zločina koji su počinili premijer ili ministri u obavljanju svojih dužnosti. 

"Salvini je bez valjanog razloga odbacio zahtev kapetana za iskrcavanje, čime je svesno ugrozio lične slobode migranata", kaže se u dokumentu, prenosi Rojters.

Migranti su danima bili na brodu, dok tužilaštvo nije naredilo zaplenu broda i evakuaciju ljudi.

Tokom 14 meseci na mestu ministra unutrašnjih poslova Salvini je neprestano sprečavao ulazak migranata u Italiju i ometao aktivnosti spasilačkih brodova, preteći humanitarnim organizacijama kaznama i pokušavajući da natera druge evropske zemlje da prihvate migrante.

"Pokušavaju da me zaustave i da vas uplaše. Obećavam da neću odustati. Nikada neću odustati", rekao je Salvini posle objave mišljenje suda.

Još jedno suđenje u Kataniji?

U skoro identičnom slučaju očekuje se da Senat ovog meseca ovlasti sud u sicilijanskom gradu Katanija da sudi Salviniju po još jednoj tužbi za otmicu migranata.

Salvinijeva partija Liga suočava se sa dve odvojene finansijske istrage zbog mogućeg pranja novca i međunarodne korupcije, zbog sumnje da je pokušala da dobije milione evra preko tajnog sporazuma u vezi s ruskom naftom.

Prema poslednjim anketama, Liga je i dalje najpopularnija stranka u Italiji sa više od 30 odsto podrške, ali je poraz u ključnom regionu, Emilija Romanja krajem januara umanjio šanse Salviniju u pokušaju da zbaci vladu i vrati se na vlast.

Salvini je izveo Ligu iz vlade prošlog avgusta, kada je pokušao da izdejstvuje održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, ali je premijer Đuzepe Konte uspeo da sastavi novu vladu u koju je s pokretom Pet zvezda umesto Lige ušla levičarska Demokratska stranka.

Izvor: Танјуг, RTS

ItalijaSalvinimigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva