:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 17, 2020   11:03

0

78

Samardžija: Poseta Šojgua Srbiji ima veliki značaj

Spoljnopolitički komentator lista Politika Slobodan Samardžija smatra da poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu ima veliki značaj, pogotovo u svetlu činjenice da je Šojgu jedan od tri kandidata koji se pominju kao Putinovi naslednici.

Srbija se u vojnom smislu, kada je u pitanju naoružavanje i strateška saradnja, oslanja na Rusiju, a to, kako objašnjava, nije bez razloga, "jer je Rusija bila naš istorijski saveznik".
"U pitanju je naš način da očuvamo stabilnost na Balkanu, u trenutku kada su Amerikanci aktivni i na Kosovu i u drugim delovima regiona", naveo je Samardžija za televiziju Prva.
Pozicija Srbije je, kaže Samardžija, takva da mora da balansira između Istoka i Zapada i "naša politika ni ne dozvoljava drugačiji pristup".
"Ako bismo se definitivno priklonili jednoj od te dve strane imali bismo problema na onoj drugoj", smatra on.
Kako je naveo, SAD su svuda u okruženju, te stoga Srbija mora o tome voditi računa.
"Izbalansirana politika, ko god da je vodi na ovim prostorima, mora da postoji. Vidimo da se zemlje koje su se odlučile na neki drugi pristup, Hrvatska, Crna Gora pa čak i nesrpski deo Bosne i Hercegovine, nisu baš mnogo ''ovajdili'' od toga jer SAD žele nekoga pod svojim uticajem, ali ne žele baš toliko da pomažu koliko bi trebalo", istakao je on.
Samardžija podseća da saradnja Srbije sa Rusijom nije samo u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi već da je izuzetno prisutna i na polju ekonomije i energetike.
Kada je reč o nabavci naoružanja "Pancir", koji, kako su preneli mediji, možda "donosi" Šojgu, Samardžija napominje da bi to svakako bila dobra vest jer je "nama potrebna vrsta naoružanja koja bi odvratila one oko nas".
"To su naše najbliže komšije i naša bivša braća. Potrebno je da ne urade nešto što nije u obostranom interesu. ''Pancir'' je izuzetno važno oružje i jedno od najsavremenijih u svetu", kaže Samardžija, koji zaključuje da se "Amerikanci nisu potrudili da nam ponude nešto bolje".
"Prema tome, izbora nemamo", poručio je.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva