:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2021   20:26

0

114

Samit EU i ZB završen Deklaracijom i podrškom proširenju

Samit EU i Zapadnog Balkana završen je danas u Sloveniji usvajanjem Deklaracije i porukom lidera zemalja EU kojom su potvrdili posvećenost proširenju, ali bez preciziranja vremenskog roka u kome bi to moglo da se desi.

Dvodnevni samit EU i Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, bio je najznačajniji međunardni skup održan tokom slovenačkog predsedavanja EU, tokom kojeg je razmatrana perspektiva Zapadnog Balkana u EU.

"EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja posvećenost partnera u zemljama Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, što je u zajedničkom strateškom interesu", stoji između ostalog u Deklaraciji koju su lideri EU usvojili nakon konsultacija sa liderima država Zapadnog Balkana, prenosi STA.

U dokumentu se takođe navodi da „EU ponovo potvrđuje svoju posvećenost procesu proširenja“, ali se dodaje da je značajno i „da EU može da održi i produbi sopstveni razvoj i obezbedi kapacitet za integraciju novih članica“, što je stav za koji se Francuska zalagala poslednjih godina.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naglasili su da region Zapadnog Balkana mora nastaviti sa reformama ukoliko želi povlastice koje proističu iz približavanja EU.

U tom kontekstu oni su ukazali na vladavinu prava, slobodu medija i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je posle samita da konkretan vremenski rok za članstvo zemalja Zapadnog Balkana ne bi bio primeren, ali je istakla da bi trebalo održati reč o prijemu u EU "nakon ispunjavanja kriterijuma za članstvo".

Samit je potvrdio da članice EU nisu jedinstvene u pogledu tempa i hitnosti proširenja unije uprkos zajedničkom strahu da bi u odsustvu EU u regionu, Kina, Rusija i Turska mogle da začnu političku i ekonomsku dominaciju nad Zapadnim Zapadnim Balkanom.

Iako je Francuska poslednjih godina bila rezervisana prema proširenju Zapadnog Balkana, predsednik Emanuel Makron danas je izjavio da tenzije na Zapadnom Balkanu treba rešiti političkim angažovanjem i većim investicijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je danas da na samitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji učinjen pomak i pružena veća podrška zemljama Zapadnog Balkana od one koju je video u Sofiji.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da postoji perspektiva proširenja, ali da nemaju sve zemlje članice "isti apetiti" za proširenje.

Vučić je novinarima preneo da je zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri zemalja EU sa liderima regiona četiri sata razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana, te da se u ime Srbije zahvalio na svoj podrsci i pomoći, brojnim investicijama, novcu koji poreski obveznici EU ulažu u našu zemlju.

Izvor: T a n j u g

EUZapadni BalkanAleksandar VučićBrdo kod Kranjadeklaracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva