:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2021   21:08

0

128

Samit EU-Zapadni Balkan: Ljubljana - septembar, Brisel kraj godine

Slovenija tokom svog predsedavanja EU u drugoj polovini godine predviđa da kao domaćin ugosti Samit EU-Zapadni Balkan, ali koordinacija Brisela i Ljubljane još je u toku, a termini neusklađeni, objavilo je danas ljubljansko "Delo".

Prema planu slovenačke vlade, dan pre Samita EU-Zapadni Balkan, Slovenija bi trebalo da bude domaćin i neformalnog Samita čelnika zemalja članica, posvećenog otpornosti Unije na krizu.

Međutim, realizacija ova dva događaja "još je u vazduhu", a sporan je i termin - sredina septembra - koji je predložila vlada premijera Janeza Janše, piše slovenački list, pozivajući se na nezvanične izvore u Briselu.

Teškoće u dogovoru za te sastanke "uživo" u Sloveniji ne izaziva samo "nepredvidljiva epidemiološka slika", pa Brisel još nije dao zeleno svetlo Sloveniji za pripremu ta dva sastanka na vrhu, prenosi Hina navode slovenačkog lista.

Septembarskom terminu u Briselu nisu naklonjeni, i kao drugi mogući navode novembar, ali ni to još nije potvrđeno.

Prema nezvaničnim izvorima, zapleti su povezani i sa sadržajnim naglascima sastanaka, o čemu se treba uskladiti s kabinetima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Saveta EU Šarla Mišela.

Što se tiče Samita EU-Zapadni Balkan, u Briselu nezvanično ocenjuju da bi pravi trenutak za to možda bio kraj godine, tek kad se u pogledu proširenja EU na Balkan "bude imalo šta da pokaže", što sada nije slučaj, navodi "Delo".

Osim toga, ovog leta bi mogla biti održana konferencija za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa, pa ne bi bilo svrsishodno da ti skupovi vremenski budu odmah jedan iza drugog.

Proces proširenja obeležen je, kako dodaje ljubljanski dnevnik, bugarskom blokadom Severne Makedonije i zastojem Srbije u otvaranju pregovaračkih poglavlja, pa, prema nezvaničnim izvorima, Samit EU-Zapadni Balkan treba pripremiti "temeljno i strukturirano".

To znači da bi se morala pojačati diplomatska nastojanja za kraj bugarske blokade Skoplja.

Tako bi se s međuvladinom konferencijom mogli otpočeti pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom jer se takve odluke ne donose na neformalnim samitima, navodi "Delo".

Tek nakon toga EU bi mogla da donese deklaraciju s pozitivnim porukama u pogledu proširenja i najavi veće investicije u balkanskom regionu, navodi slovenački list.

Izvor: T a n j u g

EUZapadni BalkanSlovenija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva