:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 30, 2023   12:44

0

56

Samit OEBS-a: Nastavićemo da nudimo rešenja za ove kritične izazove

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani otvorio je ministarsku konferenciju OEBS-a u Skoplju pozivom prisutnima na postizanje konsenzusa o Malti kao predsedavajućoj ovom organizacijom u narednoj godini.

Osmani je poželeo dobrodošlicu članovima delegacija u grad u kome se, kako je rekao, ukrštaju različite kulture i podsetio na zemljotres iz 1963. godine kada je svet pomogao Skoplju.

Podsetio je i da je Severna Makedonija preuzela predsedavanje OEBS-om u vreme aktivnog rata i pretnje evropskoj bezbednosti i međunarodnom miru.

,,Ruska agresija na Ukrajinu prekršila je pravila ove organizacije i narušila evropsku i ljudsku bezbednost, dijalog i uništila živote ljudi koji žele da žive slobodno i bez straha od rata”, rekao je Osmani

Prema njegovim rečima, umesto kolektivnog interesa, ostvaruju se sebični nacionalni interesi.

„Ovo je stvorilo teško operativno okruženje i protiv toga smo ostali odlučni da služimo kao branioci vrednosti OEBS-a", dodao je Osmani.

Severna Makedonija je, kako je istakao, uspela da postigne relevantnost za organizaciju.

,,OEBS je ostao odlučan protiv svih izazova i nastavlja da radi i organizuje sve aktivnosti i nastavlja misiju protiv svih izazova. Moramo ojačati OEBS za budućnost. Nastavićemo da nudimo rešenja za ove kritične izazove i drago mi je što smo pronašli predsedavajućeg za 2024. godinu", zaključio je Osmani.

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva