:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2019   15:09

0

216

Samit u Parizu "biti ili ne biti" za posredničku ulogu EU

Samit u Parizu je za Evropsku uniju i pitanje njene posrednička ulogu u dijalogu Beograda i Prištine "biti ili ne biti", jer će pokazati da li je Evropa i dalje kredibilan posrednik u pregovorima, kaže profesor Slobodan Zečević sa Instituta za evropsku politiku.

Evropska unija, ističe Zečević za Tanjug, mora da izvrši ozbiljan pritisak na Prištinu da ukine takse, kako bi se odblokirao proces pregovora sa Beogradom, a ukoliko to ne uspe, u dijalog bi morala da se uključi "šira zajednica".

Žečević kaže da je u interesu EU da do sastanka u Parizu dođe, kako bi zadržala ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine u svojim rukama.

"Sigurno je da će EU učiniti sve da dođe do tog sastanka i da ne prepusti inicijativu drugima, jer se kosovska kriza odvija na teritoriji Evrope i za EU je prirodno da bude aktivan učesnik u tom procesu", rekao je Zečević.

On, međutim, ističe da EU mora da preduzme određene korake i konkretan pritisak, kako bi privolela kosovsku stranu da ukine takse i tako odblokirala proces pregovora.

"Videćemo u narednom periodu da li EU ima dovoljno aduta, da li može da izvrši prtiisak na Prištinu, da li ima podršku SAD u toj priči, da li će na sednici SB UN 10. juna i zapadne zemlje da se pridruže relativnoj osudi koju je UNMIK dao poslednjoj akciji hapšenja policajaca na KiM zbog brutalnosti i nasilja", rekao je Zečević.

Dodaje da postoji mogućnost da EU želi da i u Parizu izvrši pritisak na Srbiju, ali navodi da nije Beograd prekinuo pregovore, uveo necivilizacijske i nezakonite takse, nasilno hapsio, već Priština.

"Bilo bi apsurdno da se vrši pritisak na Beograd", istakao je Zečević.

Na pitanje da li u Parizu možemo očekivati konkretne korake napred, Zečević kaže da je prvi i neophodan korak ukidanje taksi i nastavak pregovora, koji su već mesecima na mrtvoj tački.

"Nema govora o koraku napred u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine ako nema pregovora i ako EU ne učestvuje. Ali, ako EU doživi potpuni neuspeh u toj priči, onda bi morala da se uključi neka šira zajednica", ističe Zečević.

To bi mogao da bude Savet bezbednosti UN ili šira koalicija zapadnih zemalja, Rusije i Kine, navodi on.

" Ako se ne održi sastanak u Parizu, onda se postavlja pitanja da li EU u ovom trenutku pravi posrednik za tu priču", navodi Zečević.

Ostaje, dodaje, da se vidi da li će format razgovora u Parizu ostati isti kao u Berlinu, kada su se na samitu okupili predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana.

"Ne mislim da je to dobar format. Mislio sam da će biti uži format, sastavljen od predstavnika Beograda, Prištine i EU. Ne vidim zašto bi na tom sastanku učestvovala i Hrvatska i Makedonija, koja jeste najbliža, ali nije neposredni učesnik u toj priči", naveo je Zečević.

Izvor: Танјуг

ParizsamitEUBeograd-Priština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva