:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2019   14:21

0

114

Samoopredeljenje i DSK dijalog sa Srbijom shvataju veoma ozbiljno

Iako se ne zna kada će tačno biti formirana nova kosovska vlada, predstavnici Samopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova (DSK), ističu da će dijalog između Beograda i Prištine shvatiti veoma ozbiljno.

Samoopredeljenje i DSK navode da su jasni u tome kako da pristupe dijalogu sa Srbijom, žele da dve trećine poslanika u kosovskoj skupštini, usvoje platformu i rezoluciju za dijalog, naravno, uz učešće opozicije u tom procesu.

Civilno društvo ističe potrebu za nastavkom dijaloga između Kosova i Srbije nakon širokog političkog konsenzusa. Prethodna vlada to nije učinila, posle odbijanja opozicije da se pridruži timu i platformi. 

Izazov za sledeću vladu, koja će najverovatnije biti formirana između Samoopredeljenja i DSK, biće da se postigne taj konsenzus.

Prošlo je više od mesec dana od izbora 6. oktobra na Kosovu, ali ishod još nije potvrđen, pa prema tome, nisu preduzeti koraci da se formira Skupština i Vlada Kosova, niti krene ponovo u dijalog.

Poslanik Demokratske partija Kosova Memlji Krasnići, koja će biti u opoziciji, nije želeo da komentariše da li će ta stranka biti deo platforme za dijalog, prenosi Koha.

Zamenik predsednika DSK Avdulah Hoti, istakao je da dijalog sa Srbijom zahteva ozbiljan pristup državnih institucija, što je nedostajalo odlazećoj vladi.

Hoti je istakao da će na početku biti usvojena platforma i rezolucija za dijalog, za šta je potrebno dve trećine glasova budućih poslanika.

„Nova vlada će preuzeti vodeću ulogu u ovom procesu na osnovu svojih ustavnih odgovornosti. Neće eksperimentisati sa timovima i platformama za dijalog u okviru Ustava“, izjavio je Hoti.

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu, istakla je da su u pogledu dijaloga sa Srbijom stavovi između Samoopredeljenja i DSK jasni.

„Skoro smo završili pitanja vezana za vladin program. Spoljna politika, koja će uključivati i pitanje dijaloga, biće tema kojom će se baviti dva predsednika političkih stranaka. Jako smo zainteresovani da sastanke nastavimo na nivou predsednika, istim intenzitetom kao i sastanke radnih grupa. Verujemo da će ti sastanci početi iduće sedmice", navela je Hadžiu.

Hadžiu je, između ostalog, dodala da će dva „štetna i opasna projekta”, poput Zajednice srpskih opština i teritorijalne razmene, sa koalicijom te dve stranke, na kraju nestati.

„Neće biti dijaloga o unutrašnjim poslovima Kosova, fokusiraćemo se na analizu 33 sporazuma sa Srbijom, zajedno sa Skupštinom. Kurtijeva vlada će se takođe uključiti u dijalog sa kosovskim Srbima radi integracije, a sa druge strane, zajedno sa Skupštinom, radiće na listi zahteva za Srbiju, uključujući nestala lica i ratnu štetu. Ne možemo da nastavimo dalje bez tog pristupa. Ne trebaju nam brzi i štetni ugovori. Nikada nećemo praviti ustupke Kosovu, kao što su to radile prethodne vlade“, podvukla je poslanica Samoopredeljenja.

Izvršni diretktor Evropskog instituta za politiku Demuš Šaša, ocenio je da je potrebno šest koraka da bi se postigao konačni dogovor sa Srbijom, uključujući platformu i takođe pregovarački tim.

„Prvo, Skupština Kosova mora glasati sa 80 glasova o pregovaračkom timu, pregovaračkoj platformi i ograničenjima pregovaračkog mandata”, istakao je Šaša.

Prema njegovim rečima, nakon glasanja poslanika, pregovarački tim dužan je da vodi pregovore pod kontrolom Skupštine, gde će se nakon svakog kruga pregovora obavezno javljati na plenarno zasedanje Skupštine Kosova.

„Na kraju pregovaračkog procesa, pregovarački sporazum mora ratifikovati Skupština Kosova sa 80 glasova svih poslanika. U tom kontekstu, što se tiče nove vlade, smatram da bi ona trebalo da osigura značajno uključivanje nove opozicije u pregovarački proces, kako bi se stvorio široki konsenzus o tom pitanju“, poručio je Šaša.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta za Kosovo, istakla je da je za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, potreban širok politički konsenzus.

„Čini se da postoji međunarodni pritisak od trenutka nametanja 100 odsto taksi na proizvode iz Srbije i BiH, a vremenski rokovi su više puta pominjani kada se razgovaralo o završnoj fazi dijaloga”, kazala je Krasnići.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji je više  puta izjavio da će na čelu vlade voditi dijalog sa svojim timom, nije bio dostupan za razgovor, javlja Koha.

Kako se podseća u tekstu, Kurti je istakao da Kosovo prvo mora da definiše šta želi od dijaloga i dodao da bi trebalo stvoriti principe, a potom legitiman pregovarački tim iz Skupštine Kosova.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMdijalog Beograda i PrištineSamoopredeljenjeDSK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva