:

:

TV Most

Foto: Gračanica online

clock

Januar 18, 2020   12:48

0

200

Samoopredeljenje: Ime mandatara bez odlaganja biće predstavljeno Tačiju

Samoopredjeljenje neće odustati od formiranja Vlade čak i ako ne postigne koalicioni sporazum s Demokratskim savezom Kosova. Iz ove stranke je upozoreno je da će ime mandatara, bez odlaganja, biti predstavljeno šefu države, piše Koha.

"U rokovima datim bez odlaganja, PS će sigurno poslati ime mandatara kako je predviđeno Ustavom zemlje", piše u pisanom odgovoru koji je ta stranka prosledila tom prištinskom listu.

Aljbin Kurti i PS su pod pritiskom predsednika Hašima Tačija da mu što pre ponude ime mandatara za formiranje Vlade, podseća Koha.

Zahtev je ponovljen u petak.

PS je odbila da predstavi kandidata za mandatara predsedniku Kosova u nameri da mu da vremena za pregovore sa DSK. To je zato što, kada formalno bude utvrđen mandat, počinje 15-dnevni ustavni rok tokom koga kandidat za premijera mora predložiti Skupštini sastav Vlade.

U slučaju da se i drugi put dogodin neuspeh u Skupštini, prema presudi Ustavnog suda, odlukom predsednika nakon konsultacija sa strankama i koalicijama „biće dlučeno koja će stranka ili koalicija dobiti mandat za to“.

"Sud smatra da predsednik Republike treba da proceni verovatnoću da će politička stranka ili koalicija predložiti kandidata za premijera, koji će u Skupštini dobiti potrebne glasove za formiranje nove Vlade", navodi se u presudi.

Ovaj scenario se može izbeći ako postoji koalicioni sporazum koji je još moguć između PS i DSK, podseća Koha.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMSamoopredeljenjemandatarTači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva