:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Oktobar 10, 2020   17:50

0

143

Samoopredeljenje predlaže skupštini da zabrani zvaničnicima pregovore o ZSO

Parlamentarna grupa Pokreta Samoopredeljenje podnela je tri zahteva za interpelaciju sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, prenosi Koha.

 

Samoopredeljenje je saopštilo da je prvi zahtev vezan za jezero Gazivode prema sporazumu potpisanom u Vašingtonu, drugi za rasvetljavanje sudbine nestalih i treći u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

U saopštenju se navodi da će Samoopredeljenje predložiti Skupštini Kosova usvajanje rezolucije koja, između ostalog, zabranjuje bilo kom javnom i državnom zvaničniku da ponovo pregovara o Zajednici srpskih opština.

Prvi zahtev za interpelaciju se odnosi na posvećenost Avdulaha Hotija u Vašingtonu da jezero Gazivode deli sa Srbijom.

“Ovo je bez presedana i opasno, jer promoviše interes Srbije da podriva suverenitet naše Republike, omogućavajući joj pristup našim ekonomskim i strateškim resursima. Ni Hoti ni njegova delegacija nemaju legitimitet za to”, navode u Pokretu Samoopredeljenje.

Drugi je povezan sa njegovom drugom opredeljenošću u Vašingtonu koja uslovljava razjašnjenje sudbine nestalih iz poslednjeg rata sa rešavanjem pitanja raseljenih.

“Ovo nije samo štetno već i nehumano”, ističu u Samoopredeljenju.

Treća interpelacija odnosi se na izjave Avdulaha Hotija nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta i Spoljnopolitičkog odbora, gde je rekao da će u potpunosti poštovati sporazum o Zajednici srpskih opština.

Podsećamo da je Ustavni sud odbacio ovaj plan Srbije, ocenivši da krši Ustav Republike Kosovo u ukupno 23 tačke, navode iz Pokreta Samoopredeljenje.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMSamoopredeljenjeHotidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva