:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2020   22:45

0

22

Samoopredeljenje: Protesti su neizbežni, ali ne sutra

Pokret Samoopredeljenje saopštio je večeras da su protesti na Kosovu neizbežni, jer je Ustavni sud otvorio put formiranju nove kosovske vlade proglasivši ustavnim dekret predsednika Kosova Hašima Tačija.

Na sastanku Predsedništva Samoopredeljenja, kako je saopšteno, oštro je kritikovana poslednja presuda Ustavnog suda. Prema navodima te stranke, ova odluka je "žigosala sud kao otetu instituciju", prenosi Koha.

"Isključivanje i izbora i pobednika je neprimereno i čini ovu presudu nepoštenom i neprihvatljivom", navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Kako se dodaje, pokrenuta peticija pod sloganom "Želimo izbore" srušiće sve rekorde postajući najveća peticija do sada na Kosovu.

Samoopredeljenje je poručilo i da se protivi pokušajima formiranja nove vlade koja bi bila "predsednikova vlada".

"Protivimo se formiranju nove vlade bez novih izbora, a od strane starog režima. Ova vlada biće vlada predsednika. Ne bi obuhvatala ni jednu trećinu podrške građana sa izbora i u potpunosti bi zavisila od Srpske liste. Dakle, pregovori unutar vlade postali bi međudržavni pregovori sa Srbijom", ističe se u saopštenju.

Navodi se, međutim, da protesti neće biti odgranizovani sutra, kada se očekuje glasanje o novoj vladi.

"Protesti su neizbežni. Međutim, Samoopredeljenje neće organizovati protest sutra. Za nas vlada nije cilj, već sredstvo na usluzi državi i građanima. Naravno, ne želimo da obeshrabrimo ostale proteste koje su najavile različite grupe građana", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva